Schildklierscintigrafie

Het is belangrijk dat je deze informatie aandachtig doorleest. Hierdoor kun je jezelf goed op het onderzoek voorbereiden. Goede voorbereiding draagt bij aan het uiteindelijke resultaat van het onderzoek.

Waar vindt het onderzoek plaats?

Het onderzoek vindt plaats op de afdeling radiologie in Geldrop. Deze afdeling bevindt zich in het souterrain, route 22.

Wat is een schildklierscintigrafie?

Een schildklierscintigrafie is een nucleair geneeskundig onderzoek waarbij de werking, de vorm en de grootte van de schildklier onderzocht worden. Het onderzoek wordt uitgevoerd met een radioactieve stof. Deze radioactieve stof wordt in een bloedvat in de arm gespoten. Via het bloed komt deze stof in de schildklier terecht. Na ongeveer een kwartier worden opnamen gemaakt met een gammacamera. Het resultaat geeft de arts informatie over de mogelijke oorzaak van je klachten.

Deze informatie beschrijft de gang van zaken bij het onderzoek. Dat wil zeggen dat het onderzoek is beschreven zoals het meestal verloopt. Het kan zijn dat de radioloog een andere methode kiest, die beter aansluit bij je situatie. Het is niet mogelijk hier alle mogelijkheden te vermelden.

Wat te doen in geval van ziekte of verhindering?

Als je door ziekte of om andere redenen verhinderd bent, vragen wij je om zo snel mogelijk contact op te nemen met de afdeling radiologie.

Wat is belangrijk te weten voor het onderzoek?

Medicijnen
Voor het innemen van medicijnen zie ‘Voorbereiding’.

Melden
Als je (mogelijk) zwanger bent, neem dan contact op met de afdeling radiologie.

Borstvoeding mag 24 uur nadat de radioactieve stof is toegediend weer worden gegeven.

Kleding
Metalen voorwerpen kunnen de opnamen storen, daarom is het aan te raden geen kleding met ritssluitingen en/of knopen te dragen. Mocht je per ongeluk toch kleding dragen met metaal, dan wordt gevraagd deze uit te trekken voor het onderzoek. Wij raden aan om sieraden thuis te laten.

Voorbereiding

  • Voor dit onderzoek hoef je niet nuchter te zijn. Je kunt dus gewoon eten en drinken.
  • Bepaalde medicijnen mag je vóór het onderzoek niet meer innemen. 
Naam medicijnen Hoe lang van te voren stoppen
Thiamazol (Strumazol) 3 dagen
Carbimazol 3 dagen
Thyroxine (Thyrax, Eltroxin) 3 weken
PTU (Propylthiouracil) 3 dagen
Cynomel/Cytome 2 weken
Kaliumjodide
(Jodiumdruppels)
3 weken
Perchloraat 3 dagen

Na afloop van het onderzoek mag je je medicijnen weer innemen.

  • Als je de laatste twee maanden een onderzoek hebt ondergaan waarbij een contrastmiddel ingespoten is (bijv. voor een CT-scan of Angiografie) dan vragen wij je om contact op te nemen met de afdeling radiologie om de schildklierscintigrafie naar een latere datum te verzetten.

Hoe verloopt het onderzoek?

Je krijgt een injectie met een kleine hoeveelheid radioactieve stof in je arm. Behalve de prik voel je niets. De stof verspreidt zich door je lichaam en hoopt zich op in de schildklier. Dit duurt even. Daarom moet je 10-15 minuten wachten in de wachtkamer voordat de opname gemaakt wordt.

Voor het maken van de opname kom je op een onderzoekstafel te liggen waar de zogenaamde gammacamera boven je zal hangen. De radioactieve stof zendt straling uit, die met behulp van de gammacamera gemeten kan worden. Gedurende het onderzoek is het van belang dat je stil blijft liggen.

Het maken van de opname duurt 15 minuten.

Nazorg
Na het onderzoek kun je zelfstandig naar huis. De rijvaardigheid is niet beïnvloed.

De uitslag

Een radioloog beoordeelt het onderzoek en maakt hiervan een schriftelijk verslag. Je kunt bij de behandelend arts terecht voor de uitslag.