MRI-onderzoek van het hart

Het is belangrijk dat u deze folder goed doorleest zodat u zich goed op het onderzoek kunt voorbereiden.

Waar vindt het onderzoek plaats

Het onderzoek vindt plaats op de afdeling radiologie, route 22 (souterrain).
Wij vragen u zich 15 minuten vóór het onderzoek te melden bij de balie van de afdeling radiologie.

Wat is een MRI van het hart

MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging: dit betekent dat met een sterke magneet en radiogolven afbeeldingen van uw lichaam worden gemaakt. Er wordt geen röntgenstraling gebruikt.

Een MRI brengt de weke delen van het lichaam in beeld waaronder het hart. De cardioloog kan met een MRI-scan een beeld vormen van het hart, zonder dat daarvoor een ingreep nodig is.

De MRI-scanner heeft de vorm van een open tunnel waarin een onderzoektafel geschoven kan worden.

Wat te doen bij ziekte of verhindering

Als u door ziekte of om andere redenen niet naar uw afspraak kunt komen, vragen wij u zo snel mogelijk te bellen met de afdeling radiologie.

Wat is belangrijk te weten voor het onderzoek

Metalen voorwerpen
De MRI-scanner maakt gebruik van een sterke magneet die constant aan staat. Door dit sterke magneetveld kunnen geen metalen voorwerpen mee de scanruimte in worden genomen. Voorbeelden van metalen voorwerpen: sleutels, gehoorapparaat, bril, piercings, sieraden, insulinepomp, alle kaartjes met magneetstrip etc. 

Voordat u de kamer binnen gaat, is het voor ons belangrijk te weten of u metalen voorwerpen in of op uw lichaam heeft, die storing of complicaties zouden kunnen geven voor u en dit onderzoek. Daarom krijgt u bij de afspraakbevestiging een vragenlijst, die u volledig ingevuld moet meebrengen naar het onderzoek.  

En verder

  • Gebruik geen mascara en/of haarlak, omdat daarin ook metaaldeeltjes kunnen voorkomen. Dit veroorzaakt ernstige verstoring van de MRI-beelden.
  • Als u een tatoeage en/of permanente make-up heeft, kan deze opwarmen door de MRI-scanner en gaan uitlopen. Het ondergaan van een MRI-onderzoek met een tatoeage en/of permanente make-up is op eigen risico.
  • Als u een gebitsprothese heeft, moet u deze voor sommige onderzoeken uitdoen. Dit hoort u van de laborant. U kunt uw prothese in het kleedhokje achterlaten.
  • Als u medicijnen gebruikt, mag u deze normaal blijven innemen.
  • Verwijder medicijnpleisters en pleisters met zalf; deze kunnen verbranding van de huid veroorzaken.

Kleding
U krijgt in de kleedkamer van de MRI speciale kleding om aan te doen.
Wij raden u aan uw sieraden thuis te laten.

Zwangerschap
Als u (mogelijk) zwanger bent vragen wij u dit zo snel mogelijk te melden aan de afdeling radiologie.

Claustrofobie
Heeft u last van claustrofobie? Dit is angst/vrees voor kleine of afgesloten ruimten. Neem dan iemand mee die bij u kan blijven en u kan steunen. Deze persoon moet de vragenlijst die u hebt ingevuld ook geheel met ‘nee’ kunnen beantwoorden. Als u heel erg angstig bent, kunt u het beste contact opnemen met de afdeling Radiologie.

Voorbereiden
Op de dag van het onderzoek mag u geen bodylotion gebruiken op uw bovenlichaam.

Het onderzoek

U gaat met de speciale kleiding aan zo comfortabel mogelijk liggen op de onderzoektafel. De laborant helpt u hierbij. Het is belangrijk dat u lekker ligt omdat u tijdens het hele onderzoek stil moet blijven liggen.

Vaak is het nodig om een contrastmiddel toe te dienen voor een beter resultaat van het onderzoek  Dit contrastmiddel krijgt u via een infuus. Het infuus wordt voor het onderzoek in uw arm ingebracht.

Voor het onderzoek worden elektroden op uw borst geplakt die uw hartritme registreren. Op geleide van het hartritme worden de opnamen gemaakt. U krijgt instructies voor uw ademhaling.

Op uw borstkas wordt een hulpmiddel (spoel) geplaatst en vervolgens wordt de tafel in het midden van de tunnel geschoven.

De laborant verlaat de MRI-kamer, maar kan u tijdens het onderzoek zien en via een microfoon met u praten. Ook krijgt u een belletje in de hand, mocht u hulp nodig hebben.

Tijdens het maken van de opnamen hoort u een hard kloppend, doordringend geluid. Om hier minder last van te hebben krijgt u een koptelefoon op. Een onderzoek bestaat uit meerdere opnamen, ook tussendoor moet u stil blijven liggen.

Duur van het onderzoek
Over het algemeen duurt het onderzoek één uur.

De uitslag

U krijgt van uw eigen cardioloog de uitslag. Hiervoor is al een afspraak met u gemaakt.

Vragen

Heeft u nog vragen over het onderzoek? Neem dan gerust contact op met de afdeling radiologie. Met medische vragen kunt u terecht bij de behandelend specialist.

Aan het begin van het onderzoek zal de laborant u nog een keer vertellen wat er gaat gebeuren. Ook dan kunt u nog vragen stellen.

Belangrijke telefoonnummers

Anna Ziekenhuis algemeen: 040 - 286 40 40
Afdeling radiologie: 040 - 286 48 32
Poli cardiologie: 040 - 286 48 80