MRI onderzoek

Het is belangrijk dat u deze folder aandachtig doorleest. Hierdoor kunt u zich goed op het onderzoek voorbereiden. Goede voorbereiding draagt bij aan het uiteindelijke resultaat van het onderzoek. In deze folder kunt u lezen wat het MRI-onderzoek inhoudt en welke voorbereidingen u moet treffen, onder andere omdat u in een sterke magneet komt te liggen.

Let op: in uw afspraakbrief staat ook belangrijke voorbereidingsinformatie. Lees deze goed door. 

Wat is een MRI-onderzoek

MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging: dit betekent dat met behulp van een sterke magneet en radiogolven afbeeldingen van uw lichaam worden gemaakt. Er wordt geen röntgenstraling gebruikt.

Met deze techniek kunnen de weke delen van het lichaam in beeld worden gebracht. Dit zijn bijvoorbeeld pezen, spieren, hersenweefsel, ruggenmerg, tussenwervelschijven en bloedvaten.

Waar vindt het onderzoek plaats

In de afspraakbrief kunt u lezen waar het onderzoek zal plaats vinden.

Wat te doen bij ziekte of verhindering

Als u door ziekte of om andere redenen verhinderd bent uw afspraak na te komen, neem dan zo snel mogelijk contact op met de afdeling radiologie.

Wat is belangrijk te weten voor het onderzoek

Metalen voorwerpen
De MRI-scanner maakt gebruik van een sterke magneet die constant aan staat. Vanwege dit sterke magneetveld kunnen geen metalen voorwerpen mee de scanruimte in worden genomen. Voorbeelden van metalen voorwerpen zijn: sleutels, gehoorapparaat, bril, piercings, sieraden, insulinepomp, alle kaartjes met magneetstrip etc.
Voordat u de kamer binnen gaat, is het voor ons belangrijk te weten of u metalen voorwerpen in of op uw lichaam heeft, die storing of complicaties zouden kunnen geven voor u en dit onderzoek.
Daarom krijgt u bij de afspraakbevestiging een vragenlijst, die u volledig ingevuld moet meebrengen naar het onderzoek.

En verder

  • Gebruik geen mascara en/of haarlak, omdat daarin ook metaaldeeltjes kunnen voorkomen. Dit veroorzaakt ernstige verstoring van de MRI-beelden.
  • Als u een tatoeage en/of permanente make-up heeft, kan deze  opwarmen door de MRI-scanner en gaan uitlopen. Het ondergaan van een MRI-onderzoek met een tatoeage en/of permanente make-up is op eigen risico.
  • Als u een gebitsprothese heeft, moet u deze voor sommige onderzoeken uitdoen. Dit hoort u van  de laborant. U kunt uw prothese in het kleedhokje achterlaten.
  • Als u medicijnen gebruikt mag u deze normaal blijven innemen.
  • Verwijder medicijnpleisters en pleisters met zalf; deze kunnen verbranding van de huid veroorzaken.

Kleding
U krijgt in de kleedkamer van de MRI speciale kleding om aan te trekken.
Wij raden u aan uw sieraden thuis te laten.

Zwangerschap
Als u (mogelijk) zwanger bent vragen wij u dit zo snel mogelijk te melden aan de afdeling radiologie.

Claustrofobie
Heeft u last van claustrofobie? Neem dan iemand mee die de vragenlijst ook geheel met ‘nee’ kan beantwoorden. Bij extreme claustrofobie kunt u het beste contact opnemen met de afdeling radiologie.

Voorbereiden
Breng de volledig ingevulde vragenlijst mee naar uw afspraak.

Hoe verloopt het onderzoek

De MRI-scanner heeft de vorm van een open tunnel waarin een onderzoektafel geschoven wordt.

Nadat u de speciale kleding heeft aangetrokken gaat u met hulp van de laborant zo comfortabel mogelijk liggen op de onderzoektafel. U moet namelijk tijdens het hele onderzoek stil blijven liggen. Om het te onderzoeken lichaamsdeel wordt een hulpmiddel (spoel) geplaatst en vervolgens wordt de tafel in het midden van de tunnel geschoven.

De laborant verlaat de MRI-kamer, maar kan u tijdens het onderzoek zien en via een microfoon contact met u houden. Bovendien krijgt u een belletje in de hand, mocht u hulp nodig hebben.

Tijdens het maken van de opnamen hoort u een hard kloppend, doordringend geluid. Om hinder hiervan te beperken krijgt u gehoorbescherming op. Als het kloppen stopt, is één opname klaar. Een onderzoek bestaat uit meerdere opnamen, ook tussendoor moet u stil blijven liggen.

Duur van het onderzoek
Over het algemeen duurt een onderzoek een half uur tot een uur.

Contrastvloeistof

Bij sommige MRI-onderzoeken gebruiken we een contrastvloeistof. Bijvoorbeeld om organen of bloedvaten beter in beeld te brengen. Of u contrastvloeistof krijgt toegediend, is niet altijd bekend voor het MRI-onderzoek. De radioloog kan dit ook tijdens het onderzoek pas besluiten. Voorafgaand aan het onderzoek krijgt u hiervoor een infuus ingebracht, waardoor deze vloeistof kan worden toegediend. Als u borstvoeding geeft is het verstandig tot 24 uur na het onderzoek geen borstvoeding te geven.

De uitslag

U kunt bij uw behandelend arts terecht voor de uitslag.
Vergeet niet alvast een afspraak te maken bij uw arts voor de uitslag van dit onderzoek.

Heeft u nog vragen?

Deze folder is bedoeld om u goed te informeren over het komende onderzoek.

Heeft u nog vragen over de gegeven informatie of over het onderzoek, neemt u dan contact op met de afdeling radiologie.
Met medische vragen kunt u terecht bij de behandelend arts.

Aan het begin van het onderzoek zal de laborant u nog een keer vertellen wat er gaat gebeuren. Wanneer u op dat moment nog vragen heeft, kunt u deze ook aan hem/haar stellen.

Belangrijke telefoonnummers

Anna Ziekenhuis algemeen: 040 - 286 40 40
Afdeling radiologie: 040 - 286 48 32