Borstpunctie met behulp van röntgenstraling (stereotactische punctie)

Download / print

Met deze informatie krijg je meer informatie over de stereotactische punctie. Het is belangrijk dat je deze informatie aandachtig doorleest. Hierdoor kun jij je goed op de procedure voorbereiden. Goede voorbereiding draagt bij aan het uiteindelijke resultaat van de procedure.

Wat is een stereotactische punctie

Bij een eerdere mammografie is bij jou een afwijking in je borst gezien, die nader onderzocht moet worden. Om dit te kunnen doen is een punctie (biopsie) nodig.
Met behulp van röntgenopnamen onder verschillende hoeken wordt de plaats van de afwijking bepaald. Hierna kan door middel van een punctie weefsel worden weggenomen voor onderzoek door een patholoog.

Waar vindt de procedure plaats

Het onderzoek vindt plaats op de afdeling radiologie. Deze afdeling bevindt zich in het souterrain, route 22. Voor het onderzoek meld jij je bij de balie van de afdeling radiologie.

Wat te doen in geval van ziekte of verhindering

Als je door ziekte of om andere redenen verhinderd bent je afspraak na te komen, vragen wij je zo snel mogelijk contact op te nemen met de afdeling radiologie.

Wat is belangrijk te weten voor de procedure

Medicijnen
Als je medicijnen gebruikt, mag je deze normaal blijven innemen.
Als je bloedverdunners gebruikt, moet je dit melden aan je behandelend specialist. Het kan zijn dat deze beslist dat je tijdelijk met deze medicijnen moet stoppen.

Zwanger
Als je (mogelijk) zwanger bent vragen wij je dit zo snel mogelijk te melden aan de afdeling radiologie.

Kleding
Voor de procedure is het nodig dat je het bovenlichaam ontkleedt.
Wij raden je aan je sieraden thuis te laten.

Voorbereiden
Wij vragen je op de dag van de afspraak geen bodylotion te gebruiken op het bovenlichaam.

Hoe verloopt de procedure

In de röntgenkamer kom je op je buik op een speciale onderzoektafel te liggen, waarbij je borst in een uitsparing hangt. Je borst wordt tussen 2 platen geklemd en blijft gedurende de gehele procedure zo zitten. Het is belangrijk dat je stil blijft liggen. De handelingen aan je borst vinden plaats onder de onderzoektafel.

Vervolgens worden röntgenopnamen gemaakt. Met behulp van deze opnamen en een computer wordt de plaats bepaald waar de naald moet worden ingebracht. De radioloog verdooft deze plaats. Vervolgens worden meerdere biopten genomen. Hiervan worden opnamen gemaakt om te kijken of de afwijking in de biopten zit. Om de punctieplaats terug te kunnen vinden wordt meestal een ‘marker’ in de borst achtergelaten.
Hierna wordt de borst losgemaakt.

Tijdens de procedure zijn twee laboranten en een radioloog aanwezig.

Duur van de procedure
De procedure duurt 45 minuten.

Risico’s en complicaties
Soms ontstaat een bloeduitstorting die na verloop van tijd weer verdwijnt. Heel zelden ontstaat een ontsteking.

Na de procedure

  • Het is verstandig dat je na de procedure thuis je borst koelt (geen ijs rechtstreeks op de huid); dit is effectief tegen de pijn, zwelling en het blauw worden van je borst.
  • Je mag een halve dag geen zwaar lichamelijk werk verrichten.
  • Bij pijn kun je eventueel paracetamol gebruiken (geen Aspirine!).

Wanneer moet je contact opnemen

Het is belangrijk om bij koorts, roodheid, zwelling van de borst en/of oksel contact op te nemen met je behandelend specialist of de huisarts.

De uitslag

Je krijgt de uitslag van je behandelend specialist. Dit duurt ongeveer 3 werkdagen.

Tot slot

Deze informatie is niet bedoeld als vervanging van mondelinge informatie, maar als aanvulling daarop. Hierdoor is het mogelijk alles nog eens rustig na te lezen.

Heb je nog vragen over de procedure, neem dan contact op met de afdeling radiologie. Met medische vragen kun terecht bij je behandelend specialist.

Aan het begin van de procedure zal de laborant je nog een keer vertellen wat er gaat gebeuren. Wanneer je op dat moment nog vragen hebt, kun je deze ook aan haar stellen.

Belangrijke telefoonnummers:

Anna Ziekenhuis algemeen: 040 - 286 40 40
Afdeling radiologie: 040 - 286 48 32
Poli chirurgie: 040 - 286 48 72