Borstpunctie met behulp van röntgenstraling (stereotactische punctie)

Met deze folder krijgt u meer informatie over de stereotactische punctie. Het is belangrijk dat u deze folder aandachtig doorleest. Hierdoor kunt u zich goed op de procedure voorbereiden. Goede voorbereiding draagt bij aan het uiteindelijke resultaat van de procedure.

Wat is een stereotactische punctie

Bij een eerdere mammografie is bij u een afwijking in uw borst gezien, die nader onderzocht moet worden. Om dit te kunnen doen is een punctie (biopsie) nodig.
Met behulp van röntgenopnamen onder verschillende hoeken wordt de plaats van de afwijking bepaald. Hierna kan door middel van een punctie weefsel worden weggenomen voor onderzoek door een patholoog.

Waar vindt de procedure plaats

Het onderzoek vindt plaats op de afdeling radiologie. Deze afdeling bevindt zich in het souterrain, route 22. Voor het onderzoek meldt u zich bij de balie van de afdeling radiologie.

Wat te doen in geval van ziekte of verhindering

Als u door ziekte of om andere redenen verhinderd bent uw afspraak na te komen, vragen wij u zo snel mogelijk contact op te nemen met de afdeling radiologie.

Wat is belangrijk te weten voor de procedure

Medicijnen
Als u medicijnen gebruikt, mag u deze normaal blijven innemen.
Als u bloedverdunners gebruikt, moet u dit melden aan uw behandelend specialist. Het kan zijn dat deze beslist dat u tijdelijk met deze medicijnen moet stoppen.

Zwanger
Als u (mogelijk) zwanger bent vragen wij u dit zo snel mogelijk te melden aan de afdeling radiologie.

Kleding
Voor de procedure is het nodig dat u het bovenlichaam ontkleedt.
Wij raden u aan uw sieraden thuis te laten.

Voorbereiden
Wij vragen u op de dag van de afspraak geen bodylotion te gebruiken op het bovenlichaam.

Hoe verloopt de procedure

In de röntgenkamer komt u op uw buik op een speciale onderzoektafel te liggen, waarbij uw borst in een uitsparing hangt. Uw borst wordt tussen 2 platen geklemd en blijft gedurende de gehele procedure zo zitten. Het is belangrijk dat u stil blijft liggen. De handelingen aan uw borst vinden plaats onder de onderzoektafel.

Vervolgens worden röntgenopnamen gemaakt. Met behulp van deze opnamen en een computer wordt de plaats bepaald waar de naald moet worden ingebracht. De radioloog verdooft deze plaats. Vervolgens worden meerdere biopten genomen. Hiervan worden opnamen gemaakt om te kijken of de afwijking in de biopten zit. Om de punctieplaats terug te kunnen vinden wordt meestal een ‘marker’ in de borst achtergelaten.
Hierna wordt de borst losgemaakt.

Tijdens de procedure zijn twee laboranten en een radioloog aanwezig.

Duur van de procedure
De procedure duurt 45 minuten.

Risico’s en complicaties
Soms ontstaat een bloeduitstorting die na verloop van tijd weer verdwijnt. Heel zelden ontstaat een ontsteking.

Na de procedure

  • Het is verstandig dat u na de procedure thuis uw borst koelt (geen ijs rechtstreeks op de huid); dit is effectief tegen de pijn, zwelling en het blauw worden van uw borst.
  • U mag een halve dag geen zwaar lichamelijk werk verrichten.
  • Bij pijn kunt u eventueel paracetamol gebruiken (geen Aspirine!).

Wanneer moet u contact opnemen

Het is belangrijk om bij koorts, roodheid, zwelling van de borst en/of oksel contact op te nemen met uw behandelend specialist of de huisarts.

De uitslag

U krijgt de uitslag van uw behandelend specialist. Dit duurt ongeveer 3 werkdagen.

Tot slot

Deze folder is niet bedoeld als vervanging van mondelinge informatie, maar als aanvulling daarop. Hierdoor is het mogelijk alles nog eens rustig na te lezen.

Heeft u nog vragen over de procedure, neemt u dan contact op met de afdeling radiologie. Met medische vragen kunt u terecht bij uw behandelend specialist.

Aan het begin van de procedure zal de laborant u nog een keer vertellen wat er gaat gebeuren. Wanneer u op dat moment nog vragen heeft, kunt u deze ook aan haar stellen.

Belangrijke telefoonnummers:

Anna Ziekenhuis algemeen: 040 - 286 40 40
Afdeling radiologie: 040 - 286 48 32
Poli chirurgie: 040 - 286 48 72