DEXA-onderzoek Whole body scan

Het is belangrijk dat je deze informatie aandachtig doorleest. Hierdoor kun jij je goed op dit onderzoek voorbereiden. Goede voorbereiding draagt bij aan het resultaat van het onderzoek. In deze informatie geven wij je meer informatie over het DEXA-onderzoek, Whole body scan.

Let op: in je afspraakbrief staat ook belangrijke voorbereidingsinformatie. Lees deze goed door. 

Wat is een DEXA-onderzoek

DEXA betekent Dual Energy X-ray Absorbtiometry. Door middel van een DEXA Whole body scan wordt de lichaamssamenstelling gemeten. Door deze scan wordt nauwkeurig gemeten uit welke componenten je lichaamsgewicht is opgebouwd. Onder andere wordt de vetmassa en vetvrije massa van het totale lichaam in kaart gebracht en de verdeling van deze massa over het lichaam.

Wat te doen bij ziekte of verhindering

Als je door ziekte of om andere redenen verhinderd bent je afspraak na te komen, neem dan zo snel mogelijk contact op met de afdeling radiologie.

Waar vindt het onderzoek plaats

Het onderzoek vindt plaats op de afdeling radiologie. Deze afdeling bevindt zich in het souterrain, route 22. Voor het onderzoek meld jij je bij de balie van de afdeling radiologie.

Wat is belangrijk te weten voor het onderzoek

Medicijnen
Als je medicijnen gebruikt mag je deze normaal innemen.

Kleding
Tijdens het onderzoek kun jij je slip, sokken en hemd/T-shirt aanhouden.
Wij raden je aan je sieraden thuis te laten.

Melden
Als je (mogelijk) zwanger bent, meld dit dan zo snel mogelijk aan de afdeling radiologie.

Voorbereiden

  • Heb je piercings, dan moet je deze uit doen.
  • Als je 5 dagen voor het DEXA onderzoek een onderzoek hebt gehad met bariumcontrastmiddel, neem dan contact op met de afdeling radiologie. Het kan zijn dat het onderzoek wordt uitgesteld.
  • Als je 1 dag voor het DEXA onderzoek een onderzoek hebt gehad waarbij een röntgencontrastmiddel of radioactieve stof is ingespoten, neem dan contact op met de afdeling radiologie. Het kan zijn dat het onderzoek wordt uitgesteld.

Hoe verloopt het onderzoek

Tijdens het onderzoek lig je op een onderzoektafel. Een arm van het DEXA-apparaat hangt boven je en beweegt langzaam bij het maken van de scan. Tijdens het scannen hoor je een zoemend geluidje.
Gedurende het onderzoek moet je stil blijven liggen op de onderzoektafel.

In totaal duurt het onderzoek ongeveer 20 minuten.
Je kunt bij je behandelend arts terecht voor de uitslag.