Onderzoek van de slokdarm (oesofagus)

Het is belangrijk dat u deze folder aandachtig doorleest. Hierdoor kunt u zich goed op het onderzoek voorbereiden. Goede voorbereiding draagt bij aan het uiteindelijke resultaat van het onderzoek.

Wat is een oesofagus onderzoek

Binnenkort wordt u verwacht voor een oesofagusonderzoek. Dit is een onderzoek van de slokdarm. Bij dit onderzoek wordt de slokdarm zichtbaar gemaakt met behulp van een contrastmiddel (bariumpap).

Wat te doen in geval van ziekte of verhindering

Als u door ziekte of om andere redenen verhinderd bent uw afspraak na te komen, neemt u dan zo snel mogelijk contact op met de afdeling radiologie/polikliniek.

Waar vindt het onderzoek plaats

Het onderzoek vindt plaats op de afdeling radiologie. Deze afdeling bevindt zich in het souterrain, route 22. Voor het onderzoek meldt u zich bij de balie van de afdeling radiologie.

Wat is belangrijk te weten voor het onderzoek

Medicijnen
Als u medicijnen gebruikt, kunt u deze normaal blijven innemen.

Melden
Als u (mogelijk) zwanger bent, meld dit dan zo snel mogelijk aan de afdeling radiologie.

Kleding
Voor het onderzoek is het gewenst dat u zich uitkleedt. Een onderbroek, sokken en een T-shirt zonder knoopjes kunt u aanhouden.
Wij raden u aan uw sieraden thuis te laten.

Voorbereiden
Er is geen speciale voorbereiding nodig. U mag gewoon eten en drinken.

Hoe gaat het onderzoek verlopen

Om de slokdarm zichtbaar te maken krijgt u tijdens het onderzoek een contrastmiddel, bariumpap, te drinken. Bij het onderzoek wordt gebruik gemaakt van een beweegbare onderzoektafel. Er kunnen in zowel staande  als liggende houding opnamen gemaakt worden. Bij iedere opname wordt u gevraagd een slok bariumpap in de mond te nemen. Deze mag u pas doorslikken als de radioloog het zegt. Het onderzoek zal ongeveer 15 min. duren. Op deze wijze kunnen eventuele afwijkingen worden opgespoord.

Nazorg

Na het onderzoek kunt u zelfstandig naar huis. De rijvaardigheid is niet beïnvloed.  Wij raden u aan om wat meer te drinken, zodat de contrastvloeistof uw lichaam gemakkelijker kan verlaten. Uw ontlasting kan in het begin wat lichter van kleur zijn.

Hoe komt u aan de uitslag

Een radioloog beoordeelt het onderzoek en maakt hiervan een schriftelijk verslag. U kunt bij uw behandelend arts terecht voor de uitslag.

Tot slot

Heeft u nog vragen? Neemt u dan contact op met de afdeling radiologie, telefoonnummer 040 - 286 48 32. Met medische vragen kunt u terecht bij uw behandelend arts.


Aan het begin van het onderzoek zal de laborant u nog een keer vertellen wat er gaat gebeuren. Wanneer u op dat moment nog vragen hebt, kunt u deze ook aan hem/haar stellen.