Injectie contrastmiddel voor MRI of CT onderzoek van gewricht

Download / print

Het is belangrijk dat je deze informatie aandachtig doorleest. Hierdoor kun je jezelf goed op het onderzoek voorbereiden. Goede voorbereiding draagt bij aan het uiteindelijke resultaat van het onderzoek.

Waar vindt het onderzoek plaats

Het onderzoek vindt plaats op de afdeling radiologie. Deze afdeling bevindt zich in het souterrain, route 22.

Waarom een injectie in het gewricht

Je krijgt een MRI of CT onderzoek van een bepaald gewricht. Om dit gewricht beter te kunnen beoordelen is het nodig dat er contrastmiddel in het gewricht wordt gebracht. Dit wordt in een andere onderzoekkamer gedaan.

Wat te doen in geval van ziekte of verhindering

Als je door ziekte of om andere redenen verhinderd bent je afspraak na te komen, vragen wij je zo snel mogelijk contact op te nemen met de afdeling radiologie.

Wat is belangrijk te weten voor het onderzoek

Kleding
Als je aansluitend een MRI onderzoek krijgt, zal de laborant je een speciaal pak geven om aan te doen wat geschikt is om mee in de MRI te liggen.

Hoe verloopt het onderzoek

Voor de injectie ga je op een onderzoektafel te liggen. De huid rond het betreffende gewricht wordt gedesinfecteerd. Vervolgens wordt met behulp van röntgendoorlichting door een radioloog, een naald in het gewricht gebracht. Via deze naald wordt een hoeveelheid contrastvloeistof ingebracht. Hierna ga je door naar de MRI of CT kamer voor het onderzoek.

Nazorg

  • Na het onderzoek mag je niet zelf autorijden. Deze maatregel wordt uit voorzorg getroffen, omdat je niet verzekerd bent mocht je een ongeval krijgen. Zorg dus dat er vervoer voor je geregeld is of kom met het openbaar vervoer.
  • Geef het gewricht op de dag van het onderzoek rust. De volgende dag kun je geleidelijk weer je gang gaan, al is het niet verstandig om de eerste twee dagen te lang te staan (als het gaat om je heup-, knie- of enkelgewricht) of te sporten.

Risico’s en complicaties

Tot twee dagen na het onderzoek kun je last hebben van een ‘zeurend’ gevoel in het onderzochte gewricht. Dit is normaal, hierover hoef jij je geen zorgen te maken. Het kan zijn dat een reactie op het contrastmiddel optreedt. Bij eventuele reacties gedurende het onderzoek (misselijkheid, jeuk of uitslag) blijf je na afloop wat langer op de afdeling Radiologie onder controle totdat je je beter voelt. Bij eventuele reacties thuis (zoals een ‘grieperig gevoel’ of het ontstaan van galbulten) moet je contact opnemen met je huisarts of (telefonisch) met de afdeling Radiologie.

Tot slot

Deze informatie is bedoeld om je goed te informeren over het komende onderzoek. Heb je nog vragen over de gegeven informatie of over het onderzoek, neem dan contact op met de afdeling radiologie: 040 - 286 48 32. Met medische vragen kun je terecht bij de behandelend specialist.

Aan het begin van het onderzoek zal de laborant je nog een keer vertellen wat er gaat gebeuren. Wanneer je op dat moment nog vragen hebt, kun je deze ook aan hem/haar stellen.