SEO 13 weken (13 wekenecho)

13Wekenecho
St. Anna Logo

LET OP: Er mag maximaal 1 begeleider mee naar de 13-wekenecho.

Naar aanleiding van de aangescherpte coronamaatregelen mag er maximaal 1 begeleider bij de 20 wekenecho aanwezig zijn. Uw begeleider, bijvoorbeeld partner of ouder, dient zich aan de volgende maatregelen te houden:

  • De begeleider mag geen coronaklachten hebben, in thuisquarantaine zijn of in afwachting van de uitslag van een coronatest zijn. 
  • De begeleider en de echoscopist moeten minimaal 1,5 meter afstand houden tot elkaar
  • Zowel de cliënte als de begeleider dienen een chirurgisch mondkapje te dragen. Mondkapjes worden uitgereikt bij binnenkomst in het ziekenhuis. 

Het is dus niet toegestaan om meerdere bezoekers mee te nemen naar de echo. Kinderen jonger dan 12 jaar mogen niet mee i.v.m. de vereiste concentratie van de echoscopist.

 

Vaak is een screeningsecho een spannende gebeurtenis die de zwangere graag dichtbij huis wil laten doen, in een prettige omgeving door een ervaren echoscopist. Door de samenwerking tussen Diagnostiek voor U en het Anna Ziekenhuis is dit nu mogelijk. De screeningsecho’s worden in het Anna Geboortecentrum uitgevoerd door de echoscopisten van Diagnostiek voor U. Met deze echo’s kunnen meerdere ernstige afwijkingen vroegtijdig worden opgespoord.

Met een ‘structureel echoscopisch onderzoek’ (SEO) onderzoeken we of uw ongeboren kind lichamelijke afwijkingen heeft. De SEO 13 weken (13 wekenecho) vindt plaats als u 12+3 tot 14+3 weken zwanger bent. Volgens een vaste richtlijn kijken we uitgebreid naar de ontwikkeling van de organen van uw kind. Bij de 13 wekenecho wordt niet gekeken naar het geslacht van uw kind.

Voorbereiding

Zorg ervoor dat u op tijd aanwezig bent voor uw onderzoek. Wanneer u te laat bent, kan uw onderzoek helaas niet doorgaan. Er is dan te weinig tijd om een goede echo te maken. Wij zijn in dat geval helaas genoodzaakt om een nieuwe afspraak te plannen.

Het gebruik van camera’s is niet gewenst. Als u het leuk vindt, kunt u tegen een vergoeding van 5 euro foto’s van de echo op een USB-stick krijgen.

Een afspraak maken

Om een afspraak te maken, heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts, verloskundige of gynaecoloog. U kunt vervolgens een afspraak maken voor de echo via Diagnostiek voor U, de afdeling Cliëntcontact, telefoonnummer: 088 -21 41 149. Houd als u belt uw verzekeringsgegevens, aanvraagformulier en BSN-nummer bij de hand. We onderzoeken ook uw bloed.

Wat moet u meenemen?

  • Het ingevulde en door u gecontroleerde aanvraagformulier
  • Een geldig legitimatiebewijs.

De 13 wekenecho is onderdeel van een wetenschappelijke studie.

De meest actuele folders met uitgebreide uitleg over pre-en neonatale screeningen vindt u op de website van het RIVM. Folders pre- en neonatale screeningen | Prenatale en neonatale screeningen (pns.nl)

 

 

Stel uw vraagWij beantwoorden uw vraag binnen 2 werkdagen

Wij kunnen u via dit formulier geen antwoord geven op medisch inhoudelijke- en spoedvragen. Een afspraak maken kan alleen telefonisch. Neemt u contact op met uw huisarts/ behandelend arts als u vragen heeft over uw persoonlijke gezondheidstoestand, diagnose of een behandeling.