Slaaponderzoek PSG (polysomnografie)

AZSC.0715.8787.jpg
St. Anna Logo

Als u last heeft van slapeloosheid (insomnia) heeft u ’s nachts moeite met in slaap vallen en/of met doorslapen. Slaapstoornissen kunnen tot allerlei lichaamsklachten leiden, onder andere concentratieproblemen en hoofdpijn. Slaapt u al gedurende langere tijd slecht of bent u overdag erg slaperig zonder duidelijke oorzaak? Dan kan een slaaponderzoek, een zogenaamde polysomnografie (PSG), zinvol voor u zijn. Een slaaponderzoek kan aan het licht brengen welke factoren bij u de slapeloosheid veroorzaken.

Wat is een slaaponderzoek (polysomnografie)?

Bij een slaaponderzoek slaapt u in principe gewoon thuis. Soms is het nodig om in het ziekenhuis te slapen. Terwijl u slaapt registreren elektroden (meetplaatjes) die we op uw lichaam aanbrengen verschillende lichaamsfuncties die samenhangen met uw slaap. We kijken naar oogbewegingen, kinspierbewegingen, hersenactiviteit, het zuurstofgehalte in uw bloed (saturatie), hartactiviteit, beenspierbewegingen, houding en snurken. Daarnaast meten we op drie plaatsen (neus, borst en buik) uw ademhaling.

Meer informatie leest u in de folder 'Slaaponderzoek PSG'.

Waarom naar het Anna Ziekenhuis voor een PSG (slaaponderzoek)?

Voor een slaaponderzoek (PSG) komt u vroeg in de avond naar het slaapcentrum in het Anna Ziekenhuis in Geldrop. Zo heeft u zo min mogelijk werkverzuim. U kunt bij ons een kwalitatief goed slaaponderzoek verwachten en een persoonlijke begeleiding. KNF-laboranten voeren het onderzoek uit en analyseren de gegevens. Een multidisciplinair team (neuroloog, longarts, KNO-arts, kaakchirurg, KNF-laborant en een gespecialiseerde longverpleegkundige) beoordeelt uw slaaptesten. Samen met u zoeken wij naar de oorzaak van uw slaapstoornis en naar de oplossing ervan. Uw (huis)arts kan u direct verwijzen naar ons slaapkenniscentrum.

Het proces

Voorbereidingen thuis

U laat ruim voorafgaand aan uw slaaponderzoek aan ons weten of u een haarprothese of extensions draagt. Als u in het ziekenhuis slaapt, eet u thuis de avondmaaltijd. Uw medicijnen kunt u innemen volgens afspraak met uw arts. U komt met gewassen en droog haar naar het slaapcentrum. U mag geen haarlak, versteviging, gezichtscrème, lotion, make-up, harsnagels en nagellak gebruiken. Neem nachtkleding mee die niet knelt bij de armen en benen. 

    Niet vergeten

  • Legitimatiebewijs en medicatie
  • Actueel medicatieoverzicht

Voorbereidingen in het ziekenhuis

Als u in het ziekenhuis aankomt, gaat u naar het slaapcentrum (route 24). Onze laborant brengt u naar een kamer waar u zich kunt omkleden. U trekt hier uw nachtkleren aan. Houd er rekening mee dat u niet meer kunt wisselen van kleding als alle elektroden (meetplaatjes) zijn aangesloten. Draag geen strakke nachtkleding, zoals eerder aangegeven.

    Niet vergeten

  • Mogelijk parkeerkosten
  • Geen strakke kleding

Elektroden aanbrengen

De laborant brengt elektroden aan op uw lichaam en gezicht. Dit doet geen pijn. Ook bevestigt de laborant met lijm elektroden op uw hoofdhuid om de hersenactiviteit te registreren. Uw huid onder de elektroden wordt opgeruwd met een stompe naald om goed contact tussen de huid en de elektroden te maken. Dit kan hinderlijk zijn, maar is niet pijnlijk. Dan brengen we contactgel onder de elektroden aan. Dit alles duurt ongeveer 45 minuten. Daarna mag u naar huis.

Thuis

U heeft nu diverse elektroden die allerlei functies meten: in de hals (snurkgeluiden), op het hoofd (hersenactiviteit), in het gezicht (oogbewegingen, kinspieractiviteit), op de borst (hartslag), op beide onderbenen (beenspieractiviteit), een opnameapparaat op de borst (lichaamshouding), een elastische band om de borstkas en een om de buik (ademhaling). Het opnameapparaat zit in een tasje dat op uw lichaam is bevestigd met verstelbare banden. Dit blijft de hele nacht zitten. U kunt uw gewone slaaphouding aannemen.

Verblijf op de verpleegafdeling

U verblijft 1 nacht op een eenpersoonskamer op de verpleegafdeling. Op uw kamer kunt u tv kijken. Er is gratis WiFi beschikbaar. Het opnameapparaat zit in een tasje dat op uw lichaam is bevestigd met verstelbare banden. Dit blijft de hele nacht zitten. U kunt uw gewone slaaphouding aannemen. De volgende ochtend krijgt u ontbijt. Daarna verwijdert de laborant bij u alle elektroden en de lijm. U mag douchen en uw haren wassen. Rond 10.00 uur kunt u naar huis.

De uitslag van uw slaaponderzoek

Het team (met daarin de neuroloog, longarts, KNO-arts, kaakchirurg, OSAS-verpleegkundige en laboranten) bespreekt het resultaat van uw slaaponderzoek. U krijgt de uitslag daarvan tijdens een vervolgafspraak met uw behandelend arts. 

Stel uw vraagWij beantwoorden uw vraag binnen 2 werkdagen

Voor medische vragen: neem telefonisch contact op met de polikliniek of maak gebruik van BeterDichtbij als u daarvoor bent aangemeld. Gebruik het afsprakenformulier voor het maken of wijzigen van een afspraak.