Somatische screening

St. Anna Logo

Als u met psychische klachten bij uw huisarts of op de polikliniek psychiatrie van het Anna Ziekenhuis komt, doen we vaak een ‘somatische screening’. Somatisch betekent lichamelijk en is het tegenovergestelde van psychisch. Naast psychisch onderzoek, doen we dus lichamelijk onderzoek. Dit doen we omdat mensen die een psychische aandoening hebben, ook een lichamelijke aandoening kunnen hebben of krijgen. Het is belangrijk om lichamelijke klachten snel te herkennen.

 

Hoe gaat een somatische screening in zijn werk?

Het is voor patiënten met psychische klachten soms moeilijk aan te geven van welke lichamelijke klachten zij last hebben. Een somatische screening helpt om lichamelijke klachten snel te herkennen. Bij een somatische screening doen we onder andere bloedonderzoek om bijvoorbeeld uw schildklieraarden te bepalen. Daarnaast wordt gekeken naar het vitamine D en B12 gehalte. En we controleren uw gewicht, zodat we u bij overgewicht ook kunnen begeleiden. Een somatische screening vindt plaats bij uw huisarts of op de polikliniek psychiatrie van het Anna Ziekenhuis.

 

Somatische screening bij het Anna Ziekenhuis

Als u op de polikliniek psychiatrie komt en uw huisarts heeft nog geen somatische screening gedaan, dan doen wij dat op de polikliniek. De psychiaters van het Anna Ziekenhuis werken volledig volgens de richtlijnen die er zijn voor somatische screening. Hiermee doen wij er alles aan om lichamelijke klachten zo snel mogelijk te herkennen en te verhelpen.  

Stel uw vraagWij beantwoorden uw vraag binnen 2 werkdagen

Wij kunnen u via dit formulier geen antwoord geven op medisch inhoudelijke- en spoedvragen. Een afspraak maken kan alleen telefonisch. Neemt u contact op met uw huisarts/ behandelend arts als u vragen heeft over uw persoonlijke gezondheidstoestand, diagnose of een behandeling.