Spermaonderzoek

semen.jpg
St. Anna Logo

Hebben u en uw partner problemen met zwanger worden? Of wilt u weten of uw sterilisatie is gelukt? Dan kunt u in het Anna Ziekenhuis uw sperma laten onderzoeken.

 

Hoe gaat spermaonderzoek in zijn werk?

Lees voor het onderzoek goed de bijgeleverde folder door (zie ook hieronder bij Goed om te weten). Voor sommige onderzoeken dient u namelijk een afspraak te maken.
Voordat u het sperma opvangt voor het onderzoek neemt u bij voorkeur een onthoudingsperiode van 3 dagen in acht. In deze periode mag u geen zaadlozing hebben. Het sperma (zaad) moet door masturbatie, dat wil zeggen door zelfbevrediging, worden verkregen. Alle andere methoden zijn niet geschikt voor het onderzoek. U vangt al het sperma thuis rechtstreeks op in het potje dat u heeft gekregen van het laboratorium of van uw arts. Het is belangrijk dat u uw sperma alleen in dit speciaal daarvoor bestemd potje opvangt. Als iets van het sperma verloren gaat, heeft het onderzoek mogelijk geen zin. Kijk hiervoor in de bijgeleverde folder.
Sluit na het opvangen van het sperma het potje goed af met de schroefdeksel. Plak een etiket met uw naam en geboortedatum op het potje. Breng het sperma en het aanvraagformulier zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen 1 uur nadat u het verkregen hebt, naar het laboratorium in het Anna Ziekenhuis in Geldrop (zie folder voor het routenummer). Bewaar het sperma tot aflevering op lichaamstemperatuur. Schud het potje tijdens het vervoer zo min mogelijk en zorg dat het niet afkoelt. Draag het potje bijvoorbeeld in de binnenzak van uw jas.

 

Onderzoek in ons klinisch laboratorium

We onderzoeken uw sperma in ons klinisch laboratorium op verschillende zaken:

  • aspect (o.a. volume, vloeibaarheid en zuurgraad) van het sperma
  • het aantal spermacellen per ml
  • de mate van bewegelijkheid van de zaadcellen

 

Spermaonderzoek bij het Anna Ziekenhuis

Wij zorgen er altijd voor dat de uitslagen van uw spermaonderzoek snel bij uw (huis)arts terecht komen. Kwaliteit staat daarbij hoog in het vaandel. We zijn er trots op dat ons laboratorium al sinds 1998 als 12e van Nederland geaccrediteerd is. Dit betekent dat we zorgvuldig met de aan ons toevertrouwde lichaamsmaterialen omgaan en ons kwaliteitssysteem regelmatig getoetst wordt. Als patiënt bent u bij ons dus verzekerd van kwaliteit.

Stel uw vraagWij beantwoorden uw vraag binnen 2 werkdagen

Voor medische vragen: neem telefonisch contact op met de polikliniek of maak gebruik van BeterDichtbij als u daarvoor bent aangemeld. Gebruik het afsprakenformulier voor het maken of wijzigen van een afspraak.