Tremorregistratie

Klinische neurofysiologie

Download / print

Inleiding

Je hebt binnenkort een afspraak voor een tremorregistratie. Dit is een onderzoek waarbij we de elektrische activiteit van de spieren meten om inzicht te krijgen in het functioneren hiervan. We onderzoeken de spieren die bij bepaalde bewegingen gebruikt worden, bijvoorbeeld bij een tremor (ritmisch schudden van hand of been) of een andere bewegingsstoornis.

Hier vertellen wij jou hoe jij je het best kunt voorbereiden en hoe het onderzoek in zijn werk gaat.

Hoe bereid jij je voor

Jij bereidt jij je zowel thuis als in het ziekenhuis voor.

1. Thuis

Medicijnen
Als je medicijnen gebruikt, blijf je deze innemen volgens afspraak met jouw arts.

Kleding
In verband met het onderzoek is het verstandig om een T-shirt of hemd zonder mouwen of korte mouwen. Neem eventueel een korte broek mee bij klachten aan de benen.

Verzorging
Wegens het aanbrengen van de elektroden gelieve geen producten, zoals lotion of crème, te gebruiken op armen en benen.

2. Ziekenhuis

Parkeren
Houd rekening met parkeerkosten als je gebruik maakt van het parkeerterrein van het Anna Ziekenhuis.

Locatie
Als je in het ziekenhuis aankomt, ga je naar de KNF-afdeling in het souterrain: route 24.

Wat gebeurt er tijdens het onderzoek

Elektroden Tijdens het onderzoek zit je op een stoel. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Laboranten KNF. De spieractiviteit wordt gemeten met elektroden, dit zijn een soort stickers die de elektrische activiteit van spieren kunnen opvangen.

Deze elektroden worden op de huid boven verschillende spieren geplakt, ook op de lichaamshelft waar geen klachten zijn. Deze elektroden zijn met lange draden verbonden aan een computer, die de elektrische activiteit van de spieren registreert en zichtbaar maakt.

Tijdens de registratie vragen we jou om verschillende opdrachten uit te voeren, bijvoorbeeld om de armen naar voren te strekken. Na afloop worden de elektroden losgemaakt. Ter ondersteuning van het onderzoek worden er videobeelden gemaakt. Dit onderzoek wordt beoordeeld door de neuroloog.

Het totale onderzoek duurt maximaal een uur en is pijnloos.

Wat gebeurt er na het onderzoek

Uitslag
Het resultaat van het onderzoek wordt verslagen en besproken met de neuroloog en KNF-laboranten. De uitslag bespreek je volgens afspraak met jouw behandelend arts.

Wat te doen bij ziekte of verhindering

Als je door ziekte of om andere redenen verhinderd bent jouw afspraak na te komen, neem dan zo snel mogelijk contact op met de afdeling KNF.

Heb je nog vragen?

Deze informatie is niet bedoeld als vervanging van mondelinge informatie, maar als aanvulling hierop. Hierdoor is het mogelijk alles nog eens rustig na te lezen.

Met medische vragen kun je terecht bij jouw behandelend arts.

Als je vragen hebt over jouw onderzoek, neem dan contact op met de afdeling Klinische Neurofysiologie, telefoon: 040 - 286 48 29.