Urineonderzoek

urinepotje.jpg
St. Anna Logo

Urine bevat allerlei stoffen die door de nieren uit het bloed zijn verwijderd. Tijdens een urineonderzoek bekijken we hoeveel van deze stoffen in uw urine aanwezig zijn. Aan de hand hiervan kunnen we veel aandoeningen in een vroeg stadium aantonen. Een urineonderzoek maakt meestal onderdeel uit van een algemeen lichamelijk onderzoek. Uw arts gebruikt de resultaten van het urineonderzoek dan om meer te weten komen over de oorzaak van uw klachten. Ook als u klachten heeft die wijzen op een infectie van de urinewegen zal uw arts een urineonderzoek voor u aanvragen. Als u een chronische aandoening heeft, zoals een nierziekte of stofwisselingsproblemen, is regelmatig urineonderzoek nodig om het verloop van de ziekte en het effect van de behandeling te volgen. 

Hoe gaat urineonderzoek in zijn werk?

Kwaliteit, hygiëne en privacy staan bij ons hoog in het vaandel. Daarom gebruiken we een speciaal ontwikkeld systeem voor het afnemen van urine. Dit systeem bestaat uit een urinepotje, één of meerdere buizen en één of meerdere etiketten. De buizen hebben een verschillende kleur dop en worden voor verschillende onderzoeken gebruikt. Het is belangrijk dat u uw urine schoon, goed en veilig afneemt en in de buizen doet. We vragen u daarom om de folder Urine afnemen voor urineonderzoek door te nemen en de aanwijzingen in deze folder nauwkeurig op te volgen.

Controleer voordat u de buizen urine inlevert of op elke buis een etiket zit met uw gegevens en dag waarop u de urine heeft verzameld. Voor urineonderzoek gebruiken we bij voorkeur verse urine, omdat oude urine troebel kan worden door bacteriegroei en de aanwezige bloedcellen kapot kunnen gaan. Lever urine samen met het aanvraagformulier van het onderzoek daarom op dezelfde dag in bij een van de afnamelocaties van het Anna Ziekenhuis. We onderzoeken uw urine in ons klinisch laboratorium. De meest voorkomende urineonderzoeken zijn:

  • Bepalen hoeveelheid ureum, kreatinine en eiwit. Aan deze stoffen kunnen we zien hoe uw nieren functioneren.
  • Screening urine. Met een teststrook (urinestrip) testen we of er eiwit, rode en witte bloedcellen, glucose, nitriet en ketostoffen in uw urine aanwezig zijn. Ook meten we de zuurgraad.
  • Urinesediment onder de microscoop. Bij een afwijkende screening wordt uw urine gecentrifugeerd en onder de microscoop bekeken. Onder de microscoop kunnen we de verschillende bloedcellen zien en bekijken of er eiwitafzetting vanuit de nieren is.

Urineonderzoek bij het Anna Ziekenhuis

Bij het Anna Ziekenhuis kunt u op meerdere locaties in de regio Eindhoven uw urine inleveren. Zo kunt u in Eindhoven, Geldrop, Heeze, Leende, Lierop, Maarheeze, Mierlo, Nuenen, Someren en Sterksel terecht. Wij zorgen er altijd voor dat de uitslagen van uw urineonderzoek snel bij uw (huis)arts of verloskundige terecht komen. Kwaliteit staat daarbij hoog in het vaandel. We zijn er trots op dat ons laboratorium al sinds 1998 als 12e van Nederland geaccrediteerd is. Dit betekent dat we zorgvuldig met de aan ons toevertrouwde lichaamsmaterialen omgaan en ons kwaliteitssysteem regelmatig getoetst wordt. Als patiënt bent u bij ons dus verzekerd van kwaliteit.

Stel uw vraagWij beantwoorden uw vraag binnen 2 werkdagen

Voor medische vragen: neem telefonisch contact op met de polikliniek of maak gebruik van BeterDichtbij als u daarvoor bent aangemeld. Gebruik het afsprakenformulier voor het maken of wijzigen van een afspraak.