Nierbiopsie

Samen met uw behandelend specialist is besloten tot een nierbiopsie. In deze folder geven wij u hier meer informatie over.

 

Wat is een nierbiopsie?

Bij een biopsie wordt een uiterst klein stukje weefsel uit een orgaan weggenomen voor nader onderzoek.

Bij een nierbiopsie wordt een stukje weefsel van de nier met een speciale naald via een prik in de rug weggenomen. Dit weefsel wordt met een microscoop nader onderzocht. Dit onderzoek is van groot belang bij het stellen van de juiste diagnose bij veel aandoeningen van de nieren.

De ingreep gebeurt in dagbehandeling en de biopsie wordt genomen op de polikliniek urologie.

U meldt zich voor de ingreep op de polikliniek urologie. Daar wordt u opgehaald, in bed of stoel, door een verpleegkundige van het dagcentrum.

Hoe wordt de nierbiopsie uitgevoerd?

De biopsie wordt uitgevoerd via uw rugzijde. Eerst wordt de exacte ligging van de nieren bepaald met behulp van ultrageluidsgolven (echo). Als de exacte ligging bepaald is, wordt op die plek een verdovingsmiddel ingespoten. Vervolgens vragen wij u de adem even in te houden. De naald voor de biopsie wordt met een tik pijnloos in de nier geprikt. Daarna mag u weer doorademen.

 

De voorbereiding

  • Uw medicijngebruik moet bekend zijn. Het is vooral belangrijk dat de arts weet of u antistollings-medicijnen zoals marcoumar of sintrom gebruikt.
  • U mag 's ochtends nog een licht ontbijt gebruiken (thee en beschuit).
  • U meldt zich op de afgesproken tijd bij de polikliniek. Let op: houdt er rekening mee dat u na de biopsie niet zelfstandig naar huis kunt gaan.
  • Na de biopsie haalt een verpleegkundige van het dagcentrum u op.

Eventuele complicaties

Rode urine enige uren na de nierbiopsie is normaal. Soms treedt na een nierbiopsie een bloeding op. Dit komt gelukkig zeer zelden voor.

Nazorg

Na het onderzoek verblijft u nog op het dagcentrum. De duur van uw verblijf, na de ingreep, op het dagcentrum ligt tussen de twee en vier uur.

De wond wordt gecontroleerd op nabloeden en uw bloeddruk wordt nog gecontroleerd.

Als u weer naar huis mag, belt de verpleegkundige diegene die u op komt halen. U krijgt een afspraak voor controle op de polikliniek mee. 

Heeft u nog vragen?

Deze folder is niet bedoeld als vervanging van mondelinge informatie maar als aanvulling hierop. Hierdoor is het mogelijk om alles nog eens rustig na te lezen.

Heeft u nog vragen over de nierbiopsie, neemt u dan contact op met de polikliniek urologie, telefoon: 040 - 286 48 65.

Met medische vragen kunt u terecht bij uw behandelend specialist.