Videocapsule endoscopie (VCE)

St. Anna Logo

Een videocapsule endoscopie (VCE) is een inwendig kijkonderzoek om vooral ontstekingen en afwijkingen in de dunne darm op te sporen. Bijvoorbeeld als u bloedverlies uit het maagdarmkanaal heeft maar niet duidelijk is waar het bloed vandaan komt of bij verdenking van tumoren van de dunne darm. Het onderzoek is ook zinvol om het verloop van chronische darmaandoeningen zoals de Ziekte van Crohn, coeliakie (intolerantie voor gluten) en erfelijke poliepsyndromen te controleren.

 

Wat is videocapsule endoscopie?

Bij een videocapsule endoscopie moet u een kleine videocapsule inslikken waarin een minuscule fotocamera zit. Deze ‘camerapil’, die ongeveer zo groot is als een vitaminepil, verplaatst zich langzaam net als voedsel via het spijsverteringskanaal door uw lichaam en brengt onderweg uw darmstelsel in beeld. Het fotocameraatje maakt zoveel foto’s dat er een soort film ontstaat van de slokdarm, maag en darmen. De beelden van de camera gaan via plakkers (elektroden) die op uw huid zijn bevestigd naar een registratiekastje dat u (aan een schouderriem of heupriem) meedraagt op uw lichaam. Een kijkonderzoek met een videocapsule is niet pijnlijk, maar vergt wel enige voorbereiding. Om met de camerapil scherpe opnames te kunnen maken, moeten uw namelijk darmen goed schoon zijn.

 

Een videocapsule endoscopie (VCE) in het Anna Ziekenhuis

Via de polikliniek maag-darm-leverziekten (MDL) krijgt u een afspraak voor een videocapsule endoscopie (VCE). Voor de uitvoering van het onderzoek komt u naar de functieafdeling van het Anna Ziekenhuis in Geldrop. Op de onderzoeksdag kunt u op onze functieafdeling patiëntgerichte zorg door deskundige professionals verwachten. Onze laboranten begeleiden u bij de uitvoering van het videocapsule onderzoek.

Het proces

Voorbereidingen voor de videocapsule endoscopie

Vanaf een week vóór het onderzoek start u met de voorbereidingen volgens de instructies die u heeft gekregen. Uw darmen moeten schoon en leeg zijn. Op de dag vóór uw onderzoek eet u volgens een dieet en u drinkt op de voorgeschreven tijden het laxeermiddel Moviprep. Deze drank spoelt uw darmen schoon. Het middel veroorzaakt diarree. Zorg daarom dat u steeds in de buurt van een toilet bent. Vanaf 22.00 uur mag u niet meer eten, drinken of roken en geen tanden poetsen.

  Niet vergeten

 • Dieet volgen
 • Laxeermiddel drinken
 • Geen tanden poetsen

De dag van het onderzoek

Tot aan het onderzoek mag u niet meer eten, niet roken en geen medicatie innemen. Op uw borst en buik mag u geen bodylotion, olie of parfum aanbrengen. Trekt u gemakkelijke, loszittende kleding aan, liefst tweedelig. U meldt zich op het tijdstip van uw afspraak (dat is meestal om 8.15 uur) op de functieafdeling. De laborant of verpleegkundige brengt u naar de onderzoekskamer. Hier ontbloot u het bovenlichaam en u gaat op de onderzoekstafel liggen. Zo nodig scheert de laborant wat borsthaar weg.

  Niet vergeten

 • Geldig legitimatiebewijs
 • Geen bodylotion, crème, parfum
 • Makkelijke kleding dragen

De start van de videocapsule endoscopie (VCE)

De laborant bevestigt plakkers (elektroden) op de huid van uw borst en buik en maakt de draden ervan vast aan het opnamekastje. U neemt de videocapsule in met water en blijft nog minimaal een half uur op de functieafdeling. De camerapil beweegt zich nu op een natuurlijke wijze door uw maagdarmkanaal en maakt 3 foto’s per seconde. We sluiten een laptop aan op uw kastje en controleren daarbij of de capsule uw maag gepasseerd is. Als dat zo is, mag u (zelfstandig) naar huis.

Het onderzoeksdeel thuis

De rest van de dag blijft de camerapil foto’s maken die het kastje op uw lichaam registreert. U krijgt van de laborant instructies over de dingen die u thuis wel en niet mag doen en in welk geval u de arts moet waarschuwen. U kunt het beste de normale dagelijkse activiteiten oppakken. In ieder geval niet stil zitten of liggen, maar ook geen zware inspanningen doen. U mag op de onderzoeksdag volgens een schema langzaamaan weer wat drinken en later op de dag weer eten.

  Niet vergeten

 • Apparatuur mag niet nat worden
 • Dagelijkse dingen doen
 • Volgens schema drinken en eten

Einde van het onderzoek

Het registratiekastje gaat 12 uur na de start van het onderzoek vanzelf uit. Dat is tegen 20.30 uur. Dan kunt u de apparatuur afkoppelen en de elektroden verwijderen volgens de aanwijzingen die u tijdens de aansluitprocedure heeft gekregen. Daarna kunt u weer doen wat u in het dagelijks leven gewend bent. Na de afkoppeling is de videocapsule niet meer geactiveerd.

  Niet vergeten

 • Apparatuur afkoppelen

Na het onderzoek

De volgende morgen levert u de apparatuur in op de functieafdeling. Dat mag ook iemand anders in uw plaats doen. Als we uw kastje hebben ontvangen zetten we de beelden uit het kastje over op de computer. Vervolgens bekijkt en beoordeelt de MDL-arts de foto’s. De capsule blijft in totaal ongeveer 24 tot 73 uur in uw lichaam en verlaat uw lichaam via de normale weg met de ontlasting.

  Niet vergeten

 • Apparatuur inleveren

Uitslag van de videocapsule endoscopie

De uitslag van het videocapsule onderzoek krijgt u via uw MDL-arts tijdens uw volgende afspraak op de polikliniek maag-darm-leverziekten. Vervolgens bespreekt uw arts met u of behandelen nodig is, hoe het verloop van de behandeling is, of wat er verder gaat gebeuren.

  Niet vergeten

 • Afspraak op de polikliniek
Goed om te weten
Stel uw vraagWij beantwoorden uw vraag binnen 2 werkdagen