Naar het overzicht

“Ik vind het belangrijk dat de mens in beeld blijft”

Bea Zoer is medisch bioloog en sinds 1 december 2021 lid van de cliëntenraad van Anna Ziekenhuis.  Ze zet zich in voor de belangen van zorgvragers. Met één belangrijk doel: de mens moet in beeld blijven.

“Als lid van de cliëntenraad kan ik de zorgvrager een stem geven”

“Ik heb jaren als wetenschappelijk onderzoeker gewerkt en vind ziektes heel interessant. Als bestuurslid bij een patiëntenvereniging leerde ik dat er naast medische zorg, ook moet worden gekeken naar de mens. Ons zorgsysteem lijkt soms een beetje om de zorgverleners te draaien in plaats van om de zorgvrager. Als lid van de cliëntenraad kan ik de zorgvrager een stem geven”, vertelt Bea.

Dat ze juist in de cliëntenraad van het Anna terecht zou komen, was niet vanzelfsprekend. “Ik ben geboren in Hengelo en na een heleboel omzwervingen kwam ik uiteindelijk terecht in Geldrop.” Ze is moeder, heeft een drukke baan, is actief in de academische wereld én lid van de cliëntenraad. Vrije tijd is schaars voor Bea. “Ik maak wel tijd om te wandelen en een boek te lezen. Kunst interesseert me ook enorm. Alles is prima te combineren met de cliëntenraad.”

“Het is belangrijk om zaken vanuit verschillende kanten te bekijken”

De stem van de zorgvrager moet goed vertegenwoordigd worden, vindt Bea. “Ook in het Anna, waar de intentie er zeker is om oog te houden voor de mens, moet een cliëntenraad meedenken. Zijn alle goedbedoelde plannen die op tafel komen, wel echt helpend voor de zorgvrager? Het is belangrijk dat we als cliëntenraad vanuit verschillende perspectieven kijken.

Bijvoorbeeld naar digitalisering van de zorg. De oudere generatie is daar niet mee opgegroeid, maar jongere generaties natuurlijk wel. En hoe je het ook wendt of keert, digitalisering is de toekomst. Als cliëntenraad waarin jong en oud vertegenwoordigd zijn, belichten we diverse invalshoeken. Zo wordt de zorg beter en blijft de mens in beeld.”