Naar het overzicht

“Ik ben er sterker uitgekomen en gelukkiger nu.”

Borstkanker overwonnen: “Ik ben er sterker uitgekomen en gelukkiger nu.”

“Ik weet dat het vreemd is om te zeggen, maar ik ben nu gelukkiger dan ervoor.” Angelique Hofman vertelt het met overtuiging. Ze moest de strijd aangaan tegen borstkanker. Na een intensief traject gaat het nu goed met haar. Uitstekend zelfs. Over de begeleiding en behandeling van haar zorgverleners in het St. Anna Ziekenhuis is ze lovend. “De verzorging was echt helemaal top.” 

Het begon bij de Geldropse Angelique zoals het bij veel vrouwen begint. “Ik voelde een knobbeltje in mijn borst en vertrouwde dat niet.” De huisarts nam haar in eerste instantie niet echt serieus, maakt Angelique duidelijk. “Het zou wel niets ernstigs zijn, maar ik voelde me er niet goed bij. Uiteindelijk werd ik voor mijn gemoedsrust, en die van mijn man en dochter, doorverwezen naar het ziekenhuis.” 

In het St. Anna Ziekenhuis namen ze Angelique meteen serieus. “Het bleek al snel foute boel te zijn: borstkanker. Je voelt de grond onder je wegzakken.” Dat duurde bij de 49-jarige Angelique niet lang. “Heel snel heb ik mezelf weer bij elkaar gepakt.” Er volgden gesprekken over het behandelplan.

Bij Anna Borstzorg krijgt elke vrouw met borstkanker een vast aanspreekpunt; een casemanager. De casemanager is er voor alle vragen, onduidelijkheden, onzekerheden, het afstemmen van afspraken en de coördinatie van zorg.

Een aanpak waar ook Angelique baat bij had. Ze is vol lof over de behandeling in het ziekenhuis. “Dat was echt super. Ze bieden een luisterend oor en nemen alle tijd voor je. Tijdens de behandelingen mocht ik bezoek krijgen, dat was fijn. We hebben ook echt kunnen lachen.” 

De Geldropse had een hormoongevoelige tumor in haar borst. Een borstbesparende operatie was mogelijk. Ze kreeg negen chemokuren, die haar zijn meegevallen. “Na de eerste chemo voelde ik me best goed. Pas na de chemobehandelingen ben ik heel erg ziek geworden, maar ook toen ben ik prima opgevangen en geholpen.”

Een borstbesparende operatie volgde. “Die is goed verlopen. Het is heel mooi gelukt, je ziet het bijna niet.” Angelique is klaar met haar behandeltraject, maar blijft uiteraard onder controle staan. “Ze staan nog altijd voor me klaar. Natuurlijk blijft het best spannend, maar ik voel me uitstekend. Ik ben er sterker uitgekomen en gelukkiger nu.”

Het leven lacht de positieve vrouw tegemoet. Ze stelt dat de borstkanker haar ook veel gegeven heeft. “Ik heb mezelf leren kennen. Je hoort vaker dat mensen zeggen dat ze het anders gaan doen als ze eruit komen. Ik doe dat ook echt. Ik durf nu veel meer en doe meer. Het is echt zo dat je h et leven meer gaat waarderen.” 

De toekomst ziet ze dan ook positief en vol vertrouwen tegemoet. “Nadat mijn behandeling voorbij was heb ik nog een maagverkleining gehad. Ik heb nog een weg te gaan, maar ben al 24 kilo kwijt.”

Ze heeft meer goed nieuws. “Ik heb een nieuwe baan. Vroeger wilde ik vrachtwageninstructrice in het leger worden. Dat is destijds niet gelukt. Een jaar of zes geleden heb ik mijn vrachtrijbewijs gehaald, maar ik kwam nergens aan een baan. Nu heb ik de stoute schoenen weer aangedaan, gesolliciteerd en ik ben aangenomen.”