Naar het overzicht

De ervaring van Rob Bogie, orthopedisch chirurg van de schouderpoli

''De schouderpoli in het Anna: uniek en absolute meerwaarde voor patiënt''

Spreekuur schouderklachten: alle professionals op dezelfde dag op dezelfde plek, met als doel betere en efficiëntere zorg. Een unieke situatie die voor patiënten en professionals zeer gunstig is. Rob Bogie, orthopedisch chirurg, vertelt enthousiast over de meerwaarde van dit themaspreekuur. 

 “Vroeger zaten er voor een patiënt vaak weken tussen een afspraak bij de fysiotherapeut, bij de radioloog voor een echo en bij een orthopeed”, vertelt Bogie. “Bij het speciale schouderspreekuur proberen we de situatie in één dag in kaart te brengen. Samen met orthopeed Wart van Zoest van TopSupport en physician assistent Ellis Bos, draaien we de poliklinische afspraken. Daarnaast ziet een patiënt soms op dezelfde dag ook nog andere disciplines. Deze samenwerking bespaart veel tijd en maakt de zorg efficiënter.”

Snelle diagnose

 “Bij het schouderspreekuur zijn een fysiotherapeut, manueel therapeut, orthopeed, een gespecialiseerde physician assistant orthopedie en eventueel ook de neuroloog betrokken. De samenwerking met ook nog de pijnspecialist maakt het schouderspreekuur in het St. Anna Ziekenhuis echt uniek. Door alle kennis van de verschillende professionals te bundelen kan er snel een diagnose komen en eventueel al een behandeling gestart worden. Zeker bij schouderklachten is dit belangrijk aangezien dit een complex gewricht is met vaak uitgebreide klachten. De patiënt heeft vaak al een lang traject achter de rug en is dus gebaat bij een snelle diagnose. En als professionals leren wij ook van elkaar, dat maakt het heel leuk”, zegt Bogie.

Veel kennis in huis

 “De tijdsbesparing en het snelle schakelen is iets wat een patiënt zeker merkt. Door de korte lijntjes, gaan er geen maanden voorbij voordat een diagnose gesteld wordt. We zetten alle kennis die we hebben tegelijk in, waardoor een klacht heel breed wordt bekeken. Dat is voor de patiënt erg fijn”, vertelt Bogie.

“Wat mij echt opviel, is dat ze veel kennis in huis hebben”, zegt Tim van de Poll, 21 jaar. Tim is in juli geopereerd aan zijn schouder en meerdere keren bij het schouderspreekuur geweest. “Ik heb de zorg als zeer prettig ervaren. Je kunt merken dat ze weten waar ze het over hebben en ze geven veel uitleg voor, tijdens en na de behandeling. Daarnaast was er een goede communicatie tussen het ziekenhuis en mijn fysiotherapeut.”

De toekomst

 “Met het spreekuur schouderklachten willen we nog efficiënter gaan werken. Ook willen we toekomstige patiënten die een revalidatietraject moeten ondergaan een behandelplan kunnen aanbieden. Hier zijn we druk mee bezig. Daarnaast is het schouderspreekuur het eerste themaspreekuur in het ziekenhuis. Hierdoor wordt onze zorg nog beter”, besluit Bogie vol overtuiging. Inmiddels zijn er ook een enkel- en voetspreekuur en artrosespreekuur gestart. 

Meer informatie