St. Anna Logo

“Na drie weken weer op volle sterkte op de spinfiets.”

“Misschien met een hoest- of niesbui”, overpeinst Fred de Werdt het ontstaan van zijn liesbreuk. “Of gewoonweg omdat er in de loop van de tijd een zwakke plek is ontstaan. Ik weet het eigenlijk niet. Ik weet wel dat er nog geen twee weken zaten tussen mijn eerste gesprek bij de huisarts en mijn terugkeer thuis na de operatie. Dat vond ik heel fijn.”

Met net de feestdagen achter de rug merkte Fred in januari een zwelling in zijn lies. “Ik ken mensen in mijn vrienden- en kennissenkring die jaren met een liesbreuk rondlopen. Angst weerhoudt hen zich te laten helpen. Nu kun je er in principe mee leven, maar ik dacht ‘dat ga ik niet doen’.” Fred meldde zich bij de huisarts en die stuurde hem door naar Liesbreuk Centrum Zuid. “Dokter Hoek onderzocht me, constateerde dat het een ‘echte’ was en plande gelijk de operatie.”

Vrijwel geen pijn na liesbreukoperatie

Het was voor de 66-jarige Fred de eerste operatie in zijn leven. “Door de onbekendheid ermee vond ik het wel wat spannend. Maar ik ben van te voren goed geïnformeerd en had alle vertrouwen in de deskundigheid van de artsen en verpleegkundigen. Ik realiseer me dat het niet voor alle mensen zo is, maar ik heb het als een ‘eitje’ ervaren. ’s Morgens om zeven uur melden, om acht uur naar de OK en om twaalf uur thuis aan de keukentafel. Ik heb vrijwel geen pijn gehad en voelde me prima. De dokter waarschuwde me wel dat ik niet mocht tillen of enthousiast gaan sporten.”

Snel hersteld na operatie liesbreuk

Volgens voorschrift hervat Fred na een dag of tien voorzichtig zijn grote hobby: spinning. “Ik spin al een jaar of acht zo’n twee tot drie keer in de week. Ook ‘hang ik aan het ijzer’ zoals ze trainen in de sportschool noemen. Gewoon om in vorm te blijven. Ik heb dus een goede conditie en ik denk dat dat me geholpen heeft vlot te herstellen. Een week of drie na de operatie zat ik weer op volle sterkte op de spinfiets.” Ook voor zijn eigen bedrijf moet Fred in conditie zijn. “Ik ben al 35 jaar fotograaf en heb in mijn carrière meer dan duizend trouwerijen gefotografeerd. De hele dag met twintig kilo apparatuur zeulen en geconcentreerd blijven om de mooiste momenten niet te missen, vreet energie.”

Geen zorgen

Op de vraag of hij het nu wat kalmer aan gaat doen, antwoordt hij: “Ach, wanneer ga je als ondernemer met pensioen? Ik wil graag iets om handen hebben. Daarom blijf ik aan de gang met fotografie. Bovendien heb ik een grote tuin waarin altijd wat te doen is. En ik blijf natuurlijk spinnen. Bij dat alles maak ik me geen enkele zorgen over de liesbreuk. Mocht er wel iets ontstaan, dan weet ik dat ik snel en deskundig bij het Liesbreuk Centrum geholpen kan worden.”

Meer informatie