Naar het overzicht

Helma ging fit haar operaties in door prehabilitatie

Alsof ze een klap in haar buik kreeg. Zo ervaarde Helma van Weert vorig jaar een hevige pijn in haar lichaam. Oorzaak was een gedraaide dikke darm. Dat gaf genoeg aanleiding voor spoedoperatie. “Een half uur later en mijn dikke darm was geknapt”, vertelt Helma. Die operatie bleek de eerste van de drie. Voor de andere twee kon Helma zich voorbereiden met prehabilitatie. Oftewel fit worden om sneller na de operatie te herstellen. “Na de tweede operatie stond ik nog net niet te dansen.”

Ontdekken tumor

De eerste operatie aan haar dikke darm resulteerde in een tijdelijke stoma voor Helma. Tijdens de tweede operatie om deze terug te plaatsen, deden de artsen een vervelende ontdekking. “Om te voorkomen dat mijn darm opnieuw ging draaien, werd mijn darm vastgezet in mijn buik. Per toeval vonden ze de tumor bij mijn blindedarm.” Veertien dagen na de operatie, kreeg Helma het nieuws te horen.

Een flinke tegenslag. “Door de fysiotherapie die ik voorafgaand aan de tweede operatie had, voelde ik me zoveel beter dan na de eerste operatie waar ik dat niet had.” De prehabilitatie zorgde dus voor een wereld van verschil in Helma’s herstel. Des te harder kwam het nieuws aan van de tumor in haar blindedarm. Een derde operatie was nodig om lymfeklieren en een stuk dikke darm te verwijderen.

Prehabilitatie voor operatie twee en drie

Vergeleken met de eerste operatie die Helma in hetzelfde jaar onderging, was ze veel beter voorbereid op de tweede en derde. “Met een groep andere patiënten ging ik naar de fysiotherapeut. Daar deed ik krachtoefeningen voor benen en armen. Je spiermassa krijgt immers veel te verduren tijdens zo’n operatie. Na een aantal bezoeken, merk je dat je aan het opbouwen bent.” De fysiotherapeut geeft daarnaast oefeningen mee om in huis te doen. Met elastische sportbanden kon Helma ook thuis aan de slag.

Prehabilitatie darmkanker operatie

Sinds 2020 werkt het St. Anna Ziekenhuis vanuit het uitgangspunt een patiënt zo fit mogelijk een operatie in te sturen. Dit kan een groot verschil maken in het herstel van iemand die een darmoperatie ondergaat. Daarom krijgen patiënten een programma op maat. Daarin wordt gekeken hoeveel fysiotherapie er nodig is, of een diëtist gewenst is en als het nodig is een psycholoog. Helma volgde bijvoorbeeld twee keer in de week fysiotherapie en had contact met een diëtist. Zo werd aangeraden Nutridrinks te drinken om haar eiwit-inname te verhogen.

Mentale steun tijdens prehabilitatie

Naast het fysieke voordeel van de fysiotherapie, vond Helma er veel steun van lotgenoten. “We zaten daar allemaal omdat we een heftige darmoperatie zouden ondergaan. Een van hen had zelfs al een stoma. Samen deelden we ervaringen en tips. Daarnaast ben je er voor elkaar als iemand zich minder goed voelt. En pep je elkaar op.”

“Allemaal zaten we in hetzelfde schuitje. Dat geeft steun.”

Nu weer bergopwaarts na een jaar

Om kankervrij te worden, werden er negen lymfeklieren verwijderd en een stukje dikke darm. “In het begin voelt het heel raar om te horen dat de kanker weg is. Je gelooft het bijna niet na zoveel tegenslagen.” Na een jaar voelt het voor Helma eindelijk weer alsof het bergopwaarts gaat. Met oefeningen van de fysiotherapeut die ze thuis kan uitvoeren, gaat ze nog steeds aan de slag. “Het was fijn hoe iedereen van elkaar op de hoogte was: van fysio en diëtist tot de arts.”

 

Voor een beter herstel na een darmoperatie kiest het St. Anna Ziekenhuis ervoor patiënten een programma op maat te bieden. Deze prehabilitatie zorgt ervoor dat ze fit een operatie in gaan.