Naar het overzicht

Huisarts Marlieke Mateijsen over haar ervaring met Anna Borstzorg

"Mijn patiënten weten meteen waar ze aan toe zijn"

Marlieke Mateijsen werkt al 25 jaar als huisarts, waarvan 11 jaar in Someren. Ze ziet in haar praktijk regelmatig patiënten die klachten aan de borsten hebben. Het overgrote deel van die patiënten verwijst ze door naar Anna Borstzorg. Ze is tevreden over Anna Borstzorg n nu dit team vanaf september 2020 ook zorg biedt op locatie Eindhoven deelt ze graag haar ervaring.

"Ik krijg direct een specialist aan de lijn als ik iets wil overleggen"

Het eerste wat ik altijd vraag als ik patiënten met borstklachten doorverwijs, is waar ze zelf heen willen. Als ze aangeven dat ze het niet weten of geen voorkeur hebben, dan raad ik het Anna Ziekenhuis aan. Anna Borstzorg heeft korte wachttijden, een snelle gemakkelijke routing en ik vind het prettig werken met de artsen. Zowel de radiologen als de algemeen en plastisch chirurgen zijn erg goed op het gebied van borstzorg. Ik weet de weg, het zijn korte lijnen en omdat ze niet werken met arts-assistenten krijg ik meteen een specialist aan de telefoon als ik iets wil overleggen.

De impact is enorm

Marlieke ziet in haar praktijk jaarlijks zo’n 15 tot 20 patiënten met borstklachten. En hoewel ook mannen borstkanker en andere borstklachten kunnen krijgen, is het overgrote deel daarvan vrouw. De impact van de klachten moet niet onderschat worden. Marlieke vertelt: “Er zit wel een extra emotie bij borstklachten en in het bijzonder bij borstkanker. Niet alleen omdat ik zelf vrouw ben, maar het is nu eenmaal een kwetsbaar deel van de vrouw. Als daar iets mis mee is, heeft dat enorme fysieke maar zeker ook mentale gevolgen. Dat geeft de zorg voor deze patiënten toch een extra laag”.

Vrouwen lopen vaak lang rond met klachten

Veel vrouwen durven bij klachten de stap naar de huisarts niet te maken uit angst voor de diagnose. ‘We zien vaak dat vrouwen al heel lang met klachten rondlopen. Als ze uiteindelijk bij ons komen, hebben ze eigenlijk maar één vraag: ‘is het borstkanker?’. Iedereen kent wel iemand met borstkanker in zijn of haar omgeving. De angst om het te krijgen, is dus groot.”

Minder beladen door andere benaming en werkwijze

“Wat ik fijn vind aan het verwijssysteem bij Anna Borstzorg is dat je niet meer hoeft te kiezen of je verwijst naar de mammapoli of de röntgen. Je verwijst naar Anna Borstzorg. Dat is minder beladen voor de vrouwen dan de mammapoli. Daarbij hebben ze vaak toch meteen het idee dat er iets niet goed is. Nu kan ik zeggen: “Ik weet het ook niet, het is heel lastig om te voelen en ik kan er niet doorheen kijken. We laten eerst foto’s maken en daar krijg je snel de uitslag van”.

"Dit soort momenten zijn al stressvol genoeg"

Marlieke vindt het prettig dat de patiënt na het onderzoek van de radioloog meteen te horen krijgt of alles goed is, of dat er toch iets gezien is waarvoor verder onderzoek nodig is. Als dat het geval is, wordt er vaak direct een punctie verricht en krijgt de patiënt de volgende dag al de uitslag op het spreekuur van de Verpleegkundig Specialist of mammachirurg.  

Veel steun aan verpleegkundig specialisten

Naast de radiologen en chirurgen zijn ook mammacareverpleegkundigen en een verpleegkundig specialist werkzaam bij Anna Borstzorg. “Deze zijn een belangrijke steun voor de patiënt”, vertelt Marlieke. “Zij hebben naast veel kennis, echt de tijd om aandacht te besteden aan het emotionele aspect en nazorg. Dat wordt door patiënten enorm gewaardeerd. “

Anna Borstzorg is vanaf september 2020 ook te vinden op locatie Eindhoven. Marlieke denkt dat het Anna Ziekenhuis daarmee patiënten in de regio een groot plezier doet. Ik gun de inwoners van de regio Eindhoven, Valkenswaard en de Kempen de voordelen van een kleiner ziekenhuis met goede, persoonlijke zorg en kortere lijnen. “