St. Anna Logo

“Je wil je patiënt nu eenmaal zo goed én snel mogelijk helpen”

Marianne Hooijen (mammaradioloog) en Ester Schepers (mammachirurg) vormen met hun collega’s team Borstzorg Anna. Beiden hebben jarenlange ervaring met borstzorg en hebben zich de afgelopen jaren ingezet voor een meer patiëntvriendelijke werkwijze binnen het St. Anna Ziekenhuis.

“Vaak is er binnen een half uur al uitsluitsel”

“Het moment dat je naar het ziekenhuis moet met iets verdachts in je borst, is enorm stressvol” begint Marianne. “Je wilt dan maar één ding en dat is snel duidelijkheid over wat er precies aan de hand is. Daarom hebben wij het omgedraaid en gaan patiënten van Borstzorg Anna éérst naar de mammaradioloog. Die doet de benodigde onderzoeken en kan meteen een eerste diagnose stellen. Als er geen ernstige zaken uit het radiologisch onderzoek komen, is de patiënt direct gerustgesteld. Vaak is er binnen een half uur al uitsluitsel. Indien nodig, bijvoorbeeld bij een ontsteking, tepeleczeem of bloederige tepeluitvloed gaat de patiënt naar de mammachirurg of verpleegkundig specialist. Als er een punctie wordt gedaan, wordt de patiënt de volgende dag gezien. De uitslag is dan bekend. “

“Een goede uitslag neemt de klachten van de patiënt soms niet weg”, vervolgt Marianne. “Een patiënt die van mij te horen krijgt dat er niets ernstigs aan de hand is, is soms toch gebaat bij advies omdat er sprake is van hevige pijnklachten of omdat er vragen zijn over erfelijkheid. Uitgangspunt is dat wij met het gehele team precies dat doen wat de patiënt nodig heeft. De juiste zorg op de juiste plaats dus. “

“We kennen elkaars patiënten”

"Patiënten zien bij ons in principe altijd hetzelfde gezicht” vertelt Ester. “Zo niet, dan zijn we door ons wekelijks overleg zo goed op de hoogte van de situatie dat de kwaliteit van zorg en onze persoonlijke benadering gewaarborgd blijft.”
Team Borstzorg Anna is een klein en toegewijd team. De lijntjes zijn kort en ook buiten het wekelijks overleg weten ze elkaar te vinden. “Dat zorgt ervoor dat we snel kunnen handelen en elkaars patiënten goed kennen” aldus Ester.

“De beste zorg dichtbij huis”

“Dat we nu ook op locatie Eindhoven patiënten kunnen ontvangen is heel waardevol” vertelt Marianne. “Als patiënt wil je de beste zorg het liefst dicht bij huis. De operaties vinden weliswaar plaats in Geldrop, maar op locatie Eindhoven bieden we nu dezelfde poliklinische zorg als op locatie Geldrop. Met hetzelfde team en dezelfde hoogwaardige apparatuur, waaronder een 3D mammograaf.  Dat maakt dat we nu ook in regio Eindhoven, Valkenswaard en de Kempen goede borstzorg kunnen bieden”.

“Een duidelijke diagnose zonder een langdurig en stressvol traject”

Het zorgpad Borstzorg Anna zorgt voor tevreden patiënten en huisartsen. “Onze werkwijze wordt regelmatig geëvalueerd met patiënten en verwijzers. “ vertelt Ester. “Het Anna had al korte wachttijden, maar nu is er ook snel een duidelijke diagnose zonder een langdurig en stressvol traject op de mammapoli. Patiënten vinden dit prettig, maar ook de huisartsen ervaren dit als zeer positief. Bijkomend voordeel is ook dat we door deze werkwijze voldoende ruimte hebben om aandacht te geven aan andere borstgerelateerde problematiek zoals mastopathie (pijnklachten aan de borsten) of vragen over erfelijkheid en borstkankerscreening.”

“Leefstijl heeft veel invloed”

De mammacareverpleegkundigen en verpleegkundig specialist Borstzorg bieden de patiënt advies en begeleiding op maat, of het nu gaat over zaken rondom de behandeling, het nazorgtraject of adviezen op het gebied van leefstijl. “Leefstijl heeft veel impact op gezondheid, het doorstaan van behandelingen en het eventuele herstel daarvan” stelt Ester.

“Het voelt goed als je een patiënt direct gerust kunt stellen”

Marianne besluit: “Ook voor ons als zorgverleners is het fijn om vrouwen en mannen die naar ons verwezen worden op deze manier te kunnen helpen. Je wil je patiënt nu eenmaal zo goed én snel mogelijk helpen. Het voelt goed als ik als mammaradioloog een patiënt direct gerust kan stellen. En als ik ze wel moet doorsturen, dan weet ik dat de patiënt bij mijn collega’s van Borstzorg Anna vrijwel direct meer duidelijkheid krijgt over de ernst en de eventuele behandeling.”

 

Marianne Hooijen en Ester Schepers