St. Anna Logo

Na borstkanker in de linkerborst ook borstkanker in de rechterborst. Het overkwam Marjolein Lammers. “Iedereen zegt dat je bij de tweede keer in ieder geval weet wat je te wachten staat. Toch vind ik die tweede keer veel heftiger. Eerst had ik nog een borst over. Nu heb ik beide borsten niet meer.”

Cystes in borsten

Marjolein stond onder controle voor cystes in haar borsten. De check-up in 2018 zou de laatste zijn en daarna mocht ze ‘meedraaien’ in het landelijke bevolkingsonderzoek. “Daar was ik blij om want vooral de spanning rondom zo’n borstonderzoek vond ik echt niet fijn. Laten ze nou toch twee kleine tumoren ontdekken. Ik kreeg een borstsparende operatie.” Na de operatie bleken er toch nog verontrustende delen DCIS ('Ductaal Carcinoom In Situ' ofwel voorstadium van borstkanker) achtergebleven. Marjolein besloot toen in overleg met de specialisten van Borstzorg Anna om haar linkerborst te amputeren.

Reconstructie van de borst

In februari 2019 volgde de reconstructie. “Ik houd van zwemmen en ik vind het fijn als ik me dan een beetje zeker voel. Bij Borstzorg Anna begrepen ze dat en ze hebben met een implantaat en een externe prothese het allemaal symmetrisch gekregen.”

Tweede borstverwijderende operatie

Als Marjolein in mei 2019 op controle komt, worden er wederom voorstadia van kanker gevonden, maar nu in haar rechterborst. “Weer had ik de keuze uit een borstsparende operatie of een borstverwijdering. En weer nam ik het zekere voor het onzekere en koos het laatste. “Het was wederom een moeilijke beslissing, maar ook dit keer hebben de specialisten en de mammacareverpleegkundige mij geweldig goed begeleid”.

Marjolein ervaart de tweede keer als heftiger. “Het definitieve van het hele gebeuren grijpt me aan. Was ik eerst nog ‘half vrouw’, nu ben ik allebei mijn borsten kwijt.

Trots

Na een hectisch jaar pakt Marjolein de draad van haar leven weer op. “Ik krijg veel begrip en steun in mijn omgeving. Mijn ouders staan altijd voor ons gezin klaar en ik heb een lieve en begripvolle echtgenoot. Bijzonder trots ben ik op mijn dochter. Op haar manier pakt ze het heel knap op en begrijpt dat mamma nu niet alles kan.” Marjolein richt vastberaden haar blik op de toekomst. “Je kiest niet voor borstkanker, dat overkomt je. En dan kun je twee dingen doen: in paniek raken of ermee dealen. Als gezin kiezen we voor het tweede, waarbij er zeker ook ruimte is voor emoties. Ik denk dat we het samen heel goed doen.”

Marjolein Lammers_web.jpg

Meer informatie