Naar het overzicht

“Ik ben een lachend mens dat op een fantastische manier geholpen is.”

Peter Govers kwam samen met zijn vrouw Marianne op controle in het Anna voor haar knieën, maar vertrok met een diagnose voor zijn beide heupen. Met dank aan orthopedisch chirurg Michiel Siebelt. Peter weet nog precies hoe het ging: “Het was vrijdagmiddag en de afspraak van Marianne was snel afgelopen. Dus ik vroeg hem: ik heb al jaren pijn aan mijn heupen, kun jij eens kijken?” Zo gezegd, zo gedaan en inmiddels heeft Peter twee nieuwe heupen. “Het gaat uitstekend met me. Vaak vergeet ik zelfs dat ik geopereerd ben.”

“We wonen in het Limburgse Heel. Ik was al meerdere keren bij ziekenhuizen in de buurt geweest. In Roermond kwam ik zonder duidelijke diagnose op de pijnpoli terecht. Maar de pijn bleef. Ik had ook atypische klachten. Geen pijn in mijn lies bijvoorbeeld en dat is bij een versleten heup meestal wel zo. Maar dokter Siebelt deed op die vrijdagmiddag een paar testjes en wist het gelijk: twee versleten heupen. Ik geloofde het eerst niet, we hebben er zelfs een weddenschap van gemaakt.”

“Dokter Siebelt gaf me het advies: bel je huisarts voor een telefonische verwijzing, dan maken we nu gelijk röntgenfoto's en kom je daarna terug om de uitslag te bespreken. De papieren volgen dan wel. Maar zo snel lukte niet bij de huisarts. De dinsdag erop had ik wel een verwijsbrief en dezelfde ochtend nog zat ik in het Anna voor de foto’s en bij dokter Siebelt voor de bevestiging dat allebei mijn heupen versleten waren. Ik had de weddenschap verloren. Dokter Siebelt stelde voor om beide heupen tegelijk te vervangen. Daar had ik nog niet eerder van gehoord, maar hij stelde me gerust en zei: heb vertrouwen in mij, twee heupen tegelijk vervangen kan.”

Wist je dat? Er zijn in Nederland maar een paar ziekenhuizen die in één operatie beide heupen kunnen vervangen. Dat heeft meerdere voordelen. Je hoeft maar één keer opgenomen te worden, één keer onder narcose en ook maar één keer te revalideren. Dit is echt een specialisme van het Anna.

“Voor de operatie heb ik de gebruikelijke onderzoeken gehad en gesprekken met de anesthesist en de verpleging. De voorbereiding gaf me alle vertrouwen in het Anna. Ik kreeg ook een paar handig apps. Bijvoorbeeld met instructies voor het medicijngebruik direct na de operatie. En met uitleg wat je zelf kunt doen om te revalideren in de eerste weken na de operatie.”

“In juni 2022 ben ik geopereerd. In de eerste week had ik hulp nodig om in en uit bed te komen. Maar ik was verbazingwekkend snel weer op de been. Direct na de operatie ben ik in het Anna begonnen met loopoefeningen, en daarna bij de fysiotherapeut. De pijn is me ook enorm meegevallen, zeker vergeleken met de pijn die ik jarenlang heb gehad. Als je die paar dagen ongemak afzet tegen de rest van je leven, dan zeg ik nu: het stelde niks voor. Ik vergeet vaak zelfs dat ik geopereerd ben. Dat heb ik te danken aan dokter Siebelt. Ik vind het bijzonder en geweldig dat hij zo alert actie ondernam terwijl ik eigenlijk niet eens een afspraak had. Ik ben een lachend mens dat op een fantastische manier geholpen is.”

Hoe gaat het de knieklachten van zijn vrouw?

Helaas is Marianne nog niet van haar klachten af. Maar hopelijk komt daar snel verandering in, vertelt ze: “Een knieoperatie is iets anders dan een heup en dokter Siebelt wilde eerst een paar opties onderzoeken voordat hij me zou opereren. Maar de pijn blijft, en nu sta ik op de wachtlijst voor een knieoperatie, ook bij dokter Siebelt. Het Anna is voor ons niet dichtbij huis, maar afstand is voor ons minder belangrijk en onze gezondheid, gaat boven alles.”