Naar het overzicht

"Mocht ik je toch even willen zien, is die afspraak natuurlijk zo ingepland.”

Je hebt net een heupprothese gekregen en wil niets liever dan snel naar huis. Lekker op je eigen bank met thee uit jouw favoriete mok. Toch kan de onzekerheid toeslaan als je thuis onder een kleedje bent gekropen en er geen arts of verpleegkundige meer in de buurt is. De wond lijkt er vreemd uit te zien, is dat iets om je zorgen over te maken? Is het normaal dat je zoveel pijn hebt? Gelukkig krijg je vandaag de dag zelfs in jouw huiskamer advies en begeleiding van de arts.

Patient Journey app

Dat is mogelijk dankzij de Patient Journey app. Om uit te leggen hoe zo’n app werkt en welke meerwaarde het heeft, gaan we terug in de tijd, toen je de bevestiging van je eerste consult nog per post kreeg toegestuurd. Op het afgesproken tijdstip had je voor het eerst contact met je arts en om je te informeren over het vervolgtraject, kreeg je een pak papier met alle informatie mee naar huis. Bij het Anna Ziekenhuis werkt dit proces net iets anders.

“Zodra je een afspraak maakt, krijg je een mail ter bevestiging en kan je een persoonlijke app installeren op je telefoon”, legt orthopedisch chirurg Michiel Siebelt uit. “Aan de hand van vragenlijsten kan je, nog voor je een voet in het ziekenhuis hebt gezet, aangeven welke klachten je hebt. Zo weet ik precies wat er speelt wanneer ik jou voor het eerst zie.”

Dat scheelt tijd, maar belangrijker nog: het voorkomt dat jij zaken vergeet aan te kaarten tijdens het eerste consult.

Zo zie je geen informatie over het hoofd

Wordt er na het consult een operatie ingepland? Dan neemt de app je stap voor stap mee in de voorbereiding. Geen dik pak papier dat je door moet spitten, maar de juiste informatie op het juiste moment, aangevuld met korte video’s waardoor je weet wat je kunt verwachten. Heb je bijvoorbeeld krukken nodig na de operatie? Dankzij de app word je hierover op het juiste moment geïnformeerd. Zo weet je zeker dat je geen belangrijke informatie over het hoofd ziet. De app helpt jou eraan herinneren.

Vroeger bleef je na een heupoperatie nog een paar nachten in het ziekenhuis, maar als het allemaal goed gaat, mag je tegenwoordig dezelfde dag al naar huis. Dat heeft veel voordelen, want je slaapt nergens zo lekker als in je eigen bed en zit nergens zo fijn als op je eigen bank met die favoriete mok warme thee in je handen. Tegelijkertijd is het ook een beetje spannend. Gaat alles volgens het boekje of moet je toch het ziekenhuis bellen? Ook in die situatie is de app een uitkomst.

Laat je adviseren in jouw woonkamer

“In de app krijg je wekelijks een vragenlijst en door die te beantwoorden zie je hoe jouw genezing verloopt in vergelijking met andere patiënten die eenzelfde operatie hebben ondergaan”, vervolgt Michiel Siebelt. “Ook ik zie jouw resultaten en blijf daardoor goed op de hoogte van jouw genezingsproces. Wijkt jouw score af of maak je je zorgen omdat de wond er vreemd uitziet? Via de app kan je een berichtje en een foto sturen. Aan de hand daarvan kan ik je doorgaans prima beoordelen of de genezing naar wens verloopt. Mocht ik je toch even willen zien, is die afspraak natuurlijk zo ingepland.”

Helemaal naar het ziekenhuis afreizen om vervolgens te horen te krijgen dat de wond er prima uitziet? Dat hoeft niet meer. Wel zo prettig. Kan jij lekker nog een kop thee inschenken.