Naar het overzicht

“Onze aanpak is uniek in de regio”

De werkzaamheden van het transmuraal team zijn complex en divers. Kun jij je daar een voorstelling bij maken? De aanpak van onze zorggroep is uniek in de regio. Rianne Habraken is meewerkend coördinator binnen het transmuraal team en vertelt over het werk van haar team. 

“Als transmuraal team zijn we verantwoordelijk voor de taak om patiënten uit het ziekenhuis die (nog) niet naar huis kunnen, een plek in een (andere) zorginstelling te geven of met complexe thuiszorg naar huis te laten gaan. Ook verzorgen we de begeleiding van kwetsbare ouderen op hun weg naar Anna Ouderenzorg. Soms komen interne overplaatsingen voorbij, van een revalidatieafdeling naar een langdurig verblijf bijvoorbeeld. Dan vragen we de indicatie aan en doen we de wachtlijstbegeleiding. In deze samengestelde functie komen de transferverpleegkundige uit het ziekenhuis en de cliëntadviseur uit de ouderenzorg bij elkaar.”

“Ons team bestaat uit drie secretaresses, twaalf zorgconsulenten en één coördinator. Naast dat we een fijn team hebben, zijn we ook sterk in wat we doen. We hebben onze aandachtsgebieden verdeeld, maar in de basis hebben we kennis van allebei de takken: het ziekenhuis en de ouderenzorg. Dat brengt ons veel. We weten hierdoor goed hoeveel patiënten in het ziekenhuis wachten op een plek in een zorginstelling en hebben tegelijkertijd zicht op de beschikbare plaatsen bij Anna Ouderenzorg. Hierdoor kunnen we efficiënt te werk gaan.”

“Als een cliënt het ziekenhuis uitstroomt en bij Anna Ouderenzorg in kan stromen, blijft dezelfde collega uit ons team de case volgen. Dat is fijn en precies de persoonlijke, betrokken zorg waar we bij het Anna voor staan. We kennen de zorgvraag van een cliënt. Dat is mooi en dat maakt het regelen, in samenspraak met familie, vaak een stuk gemakkelijker.”

“Niet altijd kunnen we een cliënt direct bij de zorginstelling plaatsen die de voorkeur heeft. Vaak om tal van redenen. Dan zoeken we een andere oplossing. Daarbij komt kijken dat we ons altijd aan wet- en regelgeving moeten houden. Dat is ook de realiteit en zeker af en toe lastig. Toch proberen we het in iedere situatie zo goed mogelijk te doen. De intensieve samenwerking in de regio helpt ons daar heel goed bij.”