St. Anna Logo

De afspraak om te beeldbellen met mijn orthopeed dokter Das was al gemaakt voor corona. Hij zocht patiënten met wie hij kon beeldbellen om te kijken hoe dat bevalt. Ik vind het altijd wel leuk om aan iets nieuws mee te doen, een beetje voorop te lopen. De afspraak stond voor eind maart. Toen zaten we volop in de corona en kwam het opeens heel erg goed uit, want een gewone afspraak had toen niet door kunnen gaan.

"Ik hoefde mijn schoen en sok daar niet voor uit te doen"

Na een gecompliceerde voetoperatie vorig jaar moest ik beslissen of ik nóg een complexe operatie wilde of dat ik genoegen neem met het resultaat dat ik wel de gewone dingen kan doen, maar niet meer langere afstanden kan lopen. Ik was er wel uit dat ik het hierbij laat, maar dat zouden we bespreken. Daarvoor is beeldbellen heel geschikt. Ik hoefde mijn schoen en sok daar niet voor uit te doen.  Hoewel je sommige lichamelijke dingen misschien ook wel op afstand kunt beoordelen.
Mijn kleinzoon van 4 heeft onlangs zijn arm gebroken in coronatijd. Hij kreeg gips dat mijn dochter er zelf af kon halen. Via beeldbellen moest ze zijn armpje daarna laten zien om te beoordelen of zijn armpje goed genezen was. Toen was het eigenlijk ook wel fijn dat het zo kon. Het is toch wel een heel gedoe om met zo’n kleintje naar het ziekenhuis te moeten.

"Het is persoonlijker dan alleen bellen"

Het beeldbellen gebeurt via een speciale app, omdat dat veiliger is dan bijvoorbeeld via whatsapp beeldbellen. Niet voor alle afspraken is beeldbellen even geschikt, of voel je je daar misschien even goed bij denk ik. Sommige dingen vertel je misschien gemakkelijker als je live bij elkaar bent. Voor deze afspraak was ik er blij mee. Het is persoonlijker dan alleen bellen omdat je elkaar ziet. En tien minuten een live gesprek in het ziekenhuis had in dit geval mij niet meer opgeleverd. Het fijne is vooral dat ik niet helemaal vanuit Bladel naar het Geldrop hoefde, dan ben je toch 35 minuten onderweg. Ik heb bewust gekozen om naar het St. Anna te gaan omdat de orthopeden zo goed bekend zijn, maar het is voor mij natuurlijk wel twee keer zo ver.

Beeldbellen na corona

Ik werk zelf in de gehandicaptenzorg, daar is beeldbellen van cliënten met familie al heel lang gewoon. In coronatijd vergaderen we zelf ook via beeldbellen. Ik zou het niet gek of erg vinden als beeldbellen met een arts ook na corona vaker zal gebeuren. Voor veel dingen is het een goede manier, maar je moet wel zorgvuldig kijken of het beeldbellen volstaat. Daar vertrouw ik op en anders zou ik het ook wel eerlijk zeggen dat ik liever langs kom.

 

Rieky over beeldbellen met de arts