Naar het overzicht

Tosca over Borstzorg Anna: "Team Borstzorg Anna kon ik altijd bellen. Dat geeft rust en vertrouwen"

Omdat kanker in haar familie veel voorkomt, controleert Tosca Peeters (47) steevast iedere week haar borsten. Dan voelt ze ineens iets dat er eerder niet zat. Borstkanker met uitzaaiing luidt de diagnose.

Snel duidelijkheid bij afwijking in de borst

"Al maanden was ik verkouden en moe. Ik sportte 4 keer per week en wandelde en fietste veel, dus mijn conditie was goed. Ik besloot naar mijn huisarts te gaan, want écht fit werd ik maar niet. De avond voor de doktersafspraak lag ik in bad tijdens mijn wekelijkse relaxmomentje. Ik controleerde zoals altijd mijn borsten. Ineens voelde ik iets en ik wist: dit klopt niet. De volgende dag verwees de huisarts me naar Borstzorg Anna, waar ik snel terecht kon. Er werden een mammografie en echo gemaakt. Vervolgens had ik een gesprek waarin er niet omheen werd gedraaid: ik had borstkanker. Een harde, maar duidelijke boodschap. Fijn, want ik wist meteen waar ik aan toe was."

Team Borstzorg Anna mag je altijd bellen

 “Een punctie en een MRI-scan bevestigden: ik had borstkanker met uitzaaiingen in de lymfeklieren. De uitleg over het behandeltraject was helder: geen mooie praatjes, gewoon duidelijke informatie zodat ik wist wat me te wachten stond. Maar óók de boodschap dat ik Team Borstzorg Anna altijd kon bellen als er iets was. Dat gaf rust en vertrouwen."

Chemokuur en bestraling, een goede conditie helpt

"Ik startte met de chemotherapie, die met ups en downs verliep. Ik bleef veel bewegen en halverwege het traject kreeg ik zelfs toestemming om op vakantie te gaan. Helaas kregen we onderweg een auto-ongeluk. Door de gevolgen daarvan, kon ik toen weinig bewegen. Mijn conditie ging razendsnel achteruit en de chemokuur werd een stuk zwaarder. Enkele weken na de laatste kuur werd ik geopereerd. Ik was moe maar herstelde goed en begon aan de bestralingen."

Kanker en sporten

"Team Borstzorg Anna gaf aan dat het te vroeg was voor intensieve revalidatie. Maar ik was het rustig aan doen beu. Ik pakte mijn werkuren deels op, terwijl ik eigenlijk doodmoe was. Ik ging naar de sportschool, waar ik op een dag flauwviel. Maandenlang ging ik mijn grenzen over, totdat ik brak. Ik wilde té vroeg, teveel."

"Ik moest leren doseren en startte met een revalidatieprogramma. Mijn conditie verbeterde en ik leerde luisteren naar mijn lichaam. Omdat ik na het traject in mijn woonplaats Someren wilde sporten, regelde ik dat de stagiaire van het revalidatiecentrum daar les kwam geven aan mensen met een oncologische achtergrond. Het bleek voor ons dé manier om actief te blijven."

Borstzelfonderzoek, doe het regelmatig

"Mijn advies: controleer jezelf regelmatig en blijf in beweging! Alertheid en een goede conditie maken het verschil, dat heb ik als geen ander ervaren."

Meer informatie: