Een nieuw lid sluit aan bij de cliëntenraad van het Anna Ziekenhuis: Shanta Sital. Met haar Indiase en Surinaamse roots inspireert ze het Anna om wat vaker stil te staan bij Nederlanders van buitenlandse komaf in onze regio. “Ik werd gevraagd of ik dat wilde inbrengen in het ziekenhuis. Ik ben van origine een docent en had niet direct een link met het Anna. Ik twijfelde. Na fantastisch open gesprekken met het bestuur was ik om.”
Shanta Sital is in 1975 vanuit Suriname naar Nederland gekomen. Ze is docent Nederlands en geeft les op het Stedelijk College in Eindhoven. Daarnaast versterkt ze sinds april de cliëntenraad van het Anna Ziekenhuis. “Als ik voor de klas sta, ben ik een voorbeeld voor anderen. Ik geef les op de afdeling Eerste Opvang Anderstaligen en refereer dan terug naar mijn emigratie. Ik laat hen zien wat er allemaal mogelijk is in het leven. Dat probeer ik bij het Anna nu op een andere manier vorm te geven.”
“Het komende jaar tast ik als ‘aspirant’-lid af of de cliëntenraad wat voor me is. Voor anderen in de bres springen en meedenken lijkt me erg leuk. Ik heb zin om dingen aan te kaarten en bespreekbaar te maken, alleen dan kom je samen verder. Ik wil binnen het ziekenhuis het bewustzijn inbrengen dat zorg niet altijd voor iedereen even toegankelijk is. Ook in Nederland. Al is het Anna heel warm en open, dat is een groot pluspunt.”
“Uit het vak Nederlands heb ik altijd veel energie gehaald. Daarom ga ik extra letten op folders en de manier waarop het Anna haar patiënten bereikt. Tijdens iedere vergadering van de cliëntenraad leer ik weer iets nieuws. Over de zorg, over het ziekenhuis, maar ook over mezelf. Dat vind ik heel waardevol. Mijn vader zei vroeger: leren van anderen maakt je sterker als mens. En daar ben ik het helemaal mee eens. Het is prachtig om te zien hoe we van elkaar kunnen leren en respect kunnen tonen. Dat geldt zeker in het onderwijs, maar ik zie dat in de zorg ook terug.”
Shanta kijkt enthousiast uit naar wat er komen gaat en hoopt dat ze aan mooie dingen mag bijdragen. “Ik voel dat ik van alle kanten de ruimte krijg om een verschil te maken. Dat versterkt mijn bewondering voor het ziekenhuis en de mensen die er werken."