Naar het nieuwsoverzicht

Oudere patiënt kan vanuit SEH direct naar herstel- of revalidatieplek

Als oudere patiënten op de Spoedeisende Hulp (SEH) terechtkomen, blijkt soms dat medisch-specialistische zorg na de spoedbehandeling niet (meer) nodig is. Deze patiënten kunnen voortaan meteen naar een herstel- of revalidatieplek. Zo krijgen ze de zorg die het beste bij hen past. Dit is mogelijk doordat Anna Zorggroep de locaties voor ‘eerstelijns verblijf’ (ELV) en geriatrische revalidatie nu 7 dagen per week, 24 uur per dag opent voor opnames.

Een voorbeeld: een oudere persoon valt en hij komt op de SEH terecht. Daar blijkt dat zijn been niet gebroken is, maar dat hij wel hulp nodig heeft om weer goed te kunnen lopen. “Voorheen verbleef deze patiënt op een verpleegafdeling in het ziekenhuis. Vanuit die afdeling gingen we dan op zoek naar een plek waar hij terecht kon voor de revalidatie”, legt Floor Kamerman, klinisch geriater uit. “Nu kan de patiënt direct naar een tijdelijke herstel- of revalidatieplek binnen de muren van het ziekenhuis of in revalidatiecentrum Heuvel. Daardoor kan de patiënt direct aan zijn herstel werken en levert hij geen spiermassa in. Hij zal dus sneller herstellen.” Naast het voordeel voor de patiënt ziet Floor nóg een voordeel. “Er zijn dan meer bedden vrij voor patiënten die onze medisch-specialistische zorg nodig hebben. Zo krijgt iedereen de zorg die hij of zij nodig heeft.”

Zorgconsulent denkt mee met patiënt

Naast deze patiënten zijn er ook ouderen die op de SEH terechtkomen, die geen medisch-specialistische zorg en ook geen herstelgerichte zorg nodig hebben. Denk aan iemand met dementie. “Speciaal voor hen is er nu een zorgconsulent op de SEH. Deze medewerker denkt met de patiënt en zijn of haar familie mee. Welke zorg is er thuis mogelijk? Welke hulp kunnen zij inschakelen? We kijken dus verder dan de zorg in het ziekenhuis. Zodat ook deze patiënten sneller op de juiste plek terechtkomen en de best passende zorg krijgen.”