Naar het nieuwsoverzicht

Zwangere meer in controle tijdens bevalling door nieuwe ruggenprik

Een ruggenprik die de pijn stilt, terwijl de aanstaande moeder kracht in haar benen blijft houden. Waarbij ze tijdens de bevalling kan blijven bewegen en zelf bepaalt hoeveel pijnstilling ze op welk moment krijgt. Alle zwangere vrouwen die kiezen voor een ruggenprik in het Anna Ziekenhuis krijgen voortaan die nieuwe ruggenprik. “We krijgen heel veel positieve reacties.”

“Het grootste verschil met de oude ruggenprik, is dat de vrouw meer controle heeft over wat er met haar lijf gebeurt”, legt Klinisch Verloskundige Irma Brands uit. “Ze kan meer bewegen in het bed. Ook kan ze zelf kiezen of ze uit bed wil komen, om meer te bewegen of om naar de wc te gaan. Daarnaast kiest ze zelf of ze liggend perst of verticaal. En de aanstaande moeder kan zelf bepalen wanneer ze extra pijnstilling krijgt. Die controle zorgt voor een fijnere ervaring. Dat horen we veel terug van onze patiënten.”

Beweging stimuleert de bevalling

Gynaecoloog Ruben Engels vult aan: “De zwangere kan zelf draaien in bed of, soms met wat hulp, even gaan staan. Dat is vanuit medisch oogpunt de belangrijkste reden om de standaard ruggenprik te vervangen door deze ‘walking epidural’. Het is voor het verloop van de bevalling juist goed dat dit kan. Beweging stimuleert de ontsluiting en het indalen van het kindje. De zwangere kan ook beter kracht zetten bij het persen en voelt beter wanneer ze dat moet doen.”

Een ander voordeel van deze ruggenprik is dat de pijnbestrijding door kan gaan tijdens het persen. Met de standaard ruggenprik kan dat niet altijd. “Dan moet je de pijnstilling vaak stoppen, zodra de persfase is begonnen. Dit omdat je als zwangere geen coördinatie hebt en niet voelt wat je moet doen.” Daarnaast is een katheter bij deze vorm van pijnstilling alleen nog maar nodig als daar een medische reden voor is. “Omdat de vrouw bij de oude ruggenprik helemaal niet mobiel was, moest er altijd een katheter worden geplaatst. Dat gaf meer kans op urineweginfecties.”

Zelf aansturen pijnstilling

De ‘walking epidural’ wordt net als bij een standaard ruggenprik via een slangetje in de rug van de vrouw aangebracht. Aan het slangetje zit een pomp met een knop, waarmee de vrouw zelf kan bepalen hoeveel pijnstilling zij krijgt. De pomp is beveiligd, zodat ze nooit te veel binnenkrijgt. “Onderzoek heeft uitgewezen dat het zelf kunnen aansturen van de dosering een betere pijnbestrijding geeft dan een continue toevoer van de vloeistof”, sluit Engels af.

Over de ruggenprik

De zwangere kiest zelf of zij behoefte heeft aan pijnbestrijding. De vrouw wordt daar altijd over geïnformeerd in haar 33ste week van haar zwangerschap door haar gynaecoloog of verloskundige.

Bij een standaard ruggenprik heeft de vrouw onvoldoende kracht in haar benen om te bewegen. Ze ligt in het bed en krijgt standaard een katheter, omdat het niet meer mogelijk is om naar het toilet te gaan. Na het plaatsen van de ruggenprik neemt het effect stilaan toe, waarna ieder uur medicatie wordt toegediend. Tijdens het persen wordt de medicatie vaak stopgezet.