Naar het nieuwsoverzicht

Borstzorg Anna ook in Eindhoven

Sinds februari 2019 gaan patiënten die door de huisarts verwezen worden met afwijkingen in hun borst(en) eerst naar de afdeling radiologie in het St. Anna Ziekenhuis. Hier doet een gespecialiseerde mamma-radioloog aanvullend onderzoek (vaak met een echo en/of een foto). Is er niets aan de hand, dan gaat de patiënt opgelucht naar huis en is een ‘beladen’ bezoek aan de mamma-poli niet meer nodig. Deze nieuwe werkwijze zorgt dat steeds meer huisartsen en patiënten kiezen voor Borstzorg Anna. Voor het St. Anna Ziekenhuis reden om vanaf 1 september ook in Eindhoven te starten met borstzorg.

Tevreden patiënten

Dat de nieuwe aanpak van Borstzorg Anna aansluit bij de behoefte blijkt onder andere uit de resultaten van het patiënttevredenheidsonderzoek. 89% van de patiënten blijkt zeer tevreden over de snelheid waarmee je terecht kan voor het onderzoek, namelijk binnen 1 werkdag. Ook zegt 90% zeer tevreden te zijn met het contact met de radioloog en de informatie die ze ontvingen.

83% van de patiënten direct gerustgesteld

Het blijkt dat slechts 17% van de patiënten die voor onderzoek bij de radioloog komen, doorverwezen wordt naar de mammapoli. De overige 83% gaat dezelfde dag gerustgesteld naar huis. Door het hele proces minder beladen en sneller te maken, verkorten we de tijd van onzekerheid voor patiënten.  

Meer patiënten tegen lagere kosten

Ook huisartsen zien de voordelen van de nieuwe werkwijze. Met name de snelheid waarmee patiënten terecht kunnen en daardoor duidelijkheid hebben over hun borstklachten wordt hoog gewaardeerd. Dat blijkt ook uit het aantal verwijzingen dat sinds februari 2019 fors toenam. Ondertussen is het St. Anna Ziekenhuis er in geslaagd om de kosten voor borstzorg te verlagen. Omdat een groot deel van de patiënten alleen een bezoek brengt aan de radioloog worden er voor hen geen onnodige afspraken meer gepland op de mamma-poli. De kosten blijven dus beperkt tot een echo en/of foto.

Binnen 24 uur weten waar je aan toe bent

Als de radioloog verder onderzoek nodig vindt van de borstafwijking, dan wordt er een punctie gedaan. De patiënt gaat hierna naar huis en komt de volgende dag naar de mamma-poli voor de uitslag. Zo weet iemand binnen 1 dag of er alsnog ruimte is voor opluchting of dat er verder onderzoek of behandeling nodig is. Als er borstkanker wordt geconstateerd dan staat er een betrokken en gespecialiseerd team. Ook plastisch chirurgen zijn nauw betrokken. In een speciaal overleg worden nieuwe patiënten besproken. Samen wordt beoordeeld welke operatie voor deze patiënt het meest geschikt is. Hierdoor is er extra aandacht voor het cosmetisch resultaat na een operatie.

Uitbreiding borstzorg

Vanwege het toenemend aantal patiënten gaat het ziekenhuis haar Borstzorg Anna verder uitbreiden, hiervoor is ook een extra mammograaf aangeschaft. 

Naast de zorg voor borstkanker start in Eindhoven ook een spreekuur met aandacht voor bijvoorbeeld pijnklachten van de borsten (mastopathie), borstvorming bij de man (gynaecomastie) en vragen over borstkanker, erfelijkheid en screening.