Naar het nieuwsoverzicht

Informatie over apparatuur slaapapneu

Update 3 september

Op 14 juni jl. waarschuwde Philips voor het gebruik van verschillende CPAP-, BiPAP- en beademingsapparaten (Dreamstation) vanwege mogelijke gezondheidsrisico’s door het gebruik van op polyester gebaseerd polyurethaan (PE-RUR) geluiddempend schuim in deze apparaten.

Philips heeft goedkeuring ontvangen van de US Food and Drug Administration (FDA) voor de reparaties van de betrokken eerste generatie DreamStation apparaten. Deze reparatie bestaat uit het vervangen van het geluiddempende schuim met een nieuw materiaal. Naar verwachting zullen deze reparatie- en vervangingsprogramma’s rond het einde van september 2021 beginnen. Het bedrijf heeft de intentie om deze programma’s binnen ongeveer 12 maanden te voltooien.

Meer informatie kan gevonden worden op www.philips.com/src-update.

 

Update 19 juli

De apparatuur voor slaapapneu van Philips vormen voor zover nu bekend geen risico op gezondheidsschade. Patiënten kunnen de apparaten blijven gebruiken, zolang deze nog niet vervangen of gerepareerd zijn. De Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) en de vier Centra voor Thuisbeademing komen samen met Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd tot deze aanbeveling.

Philips vervangt een deel van de apparaten door een ander type. Bij de overige apparaten vervangt Philips het schuim. Deze acties hebben tijd nodig. Het bedrijf gaat meer onderzoek doen naar mogelijke langetermijneffecten.

Vorige maand waarschuwde Philips voor het gebruik van verschillende CPAP-, BiPAP- en beademingsapparaten. In deze apparaten is een schuim gebruikt waarbij deeltjes los zouden kunnen komen. Die zouden ingeademd kunnen worden. Ook kunnen er vluchtige stoffen vrijkomen die mogelijk schadelijk zijn. Philips heeft hier zelf onderzoek naar gedaan en de inspectie heeft daarnaast onafhankelijke deskundigen om een oordeel gevraagd.

De gegevens die op dit moment bekend zijn, wijzen niet op schadelijke effecten op de lange termijn. Onmiddellijk stoppen met het apparaat zou voor alle gebruikers grote risico’s met zich kunnen meebrengen. De behandelaars en de inspectie vinden het een verantwoorde keuze om de apparaten te blijven gebruiken. De NVALT, de Centra voor Thuisbeademing en de inspectie hebben hiervoor een gezamenlijke aanbeveling aan de behandelende artsen opgesteld.