Voorbereiding op een operatie of onderzoek

Download / print

Inleiding

Samen met je arts is besloten dat er een operatie of onderzoek zal plaatsvinden. Als je bij het Anna Ziekenhuis een operatie of onderzoek krijgt met verdoving (anesthesie) krijg je eerst een preoperatieve screening. Hierbij stellen we je vragen over je gezondheid en over je medicatie, zodat we je goed voor kunnen bereiden en je veilig kunnen behandelen.

Het kan zijn dat je een combinatieafspraak hebt voor een preoperatief screeningsgesprek en een gesprek met met de apotheek. Beide afspraken worden hieronder toegelicht: 

 

1. Een telefonisch gesprek met een medewerker van de apotheek

Op de afgesproken datum belt een medewerker van de apotheek van het Anna Ziekenhuis je om je medicijngebruik door te spreken. Deze gegevens zijn belangrijk voor je operatie of onderzoek in het ziekenhuis. Zorg dat je de volgende gegevens bij de hand hebt:

  • Een overzicht van de medicijnen die je op dit moment gebruikt, zoals:
    • vrij verkrijgbare medicijnen zoals paracetamol, oog- of oordruppels, zalven en crèmes
    • tijdelijke medicijnen zoals antibiotica
    • anticonceptie
    • vitamines of kruiden
  • Medicijnen waar je overgevoelig of allergisch voor bent

Let op: Je hebt een tijd doorgekregen waarop wij je ongeveer bellen.

 

2. Een gesprek met een medewerker van de afdeling anesthesiologie

Er is een afspraak gemaakt voor een gesprek met een medewerker van de afdeling anesthesiologie.
Dit noemen we een preoperatief screeningsgesprek. De informatie die we tijdens dit gesprek krijgen is belangrijk voor onze anesthesioloog. Die geeft de verdoving (anesthesie) en controleert tijdens de operatie of behandeling onder andere je hartslag en ademhaling. Het gesprek helpt de anesthesioloog om te bepalen welke verdoving het beste past bij jouw lichaam. Zo verloopt de verdoving zo veilig mogelijk tijdens je operatie of onderzoek.

Tijdens deze afspraak beoordelen wij je gezondheid. We bespreken de digitale vragenlijst die je vooraf ingevuld hebt en stellen je vragen over jouw medische voorgeschiedenis. Bijvoorbeeld over eerdere operaties, medicijngebruik en je conditie op dit moment. Ook doen we een kort lichamelijk onderzoek. 

We bespreken welk soort verdoving bij jou het beste gebruikt kan worden en beantwoorden jouw vragen hierover. Daarnaast krijg je (digitale) folders over onder andere de verdovingstechniek en het nuchterbeleid (de tijd voor een operatie of onderzoek waarin je niet mag eten en drinken).

Soms is er nog meer voorbereiding nodig, voordat de anesthesioloog goedkeuring kan geven voor de verdoving. Bijvoorbeeld:

  • Bloedonderzoek
  • Het maken van een hartfilmpje (ECG)
  • Een afspraak met een longarts, internist, cardioloog of neuroloog.

Je behandelend arts bepaalt wanneer de operatie of het onderzoek plaats moet vinden. Afhankelijk hiervan neemt de afdeling operatieplanning contact met je op.

Let op: Vul de digitale vragenlijst in voordat je naar de afspraak komt

De digitale vragenlijst heb je per e-mail gekregen. De ingevulde vragenlijst is noodzakelijk voor het preoperatieve screeningsgesprek. 

Advies: Neem iemand mee naar het gesprek, bijvoorbeeld een familielid of iemand anders die je vertrouwd. Als je de Nederlandse of Engelse taal niet goed beheerst vragen wij je om iemand mee te nemen die het gesprek kan vertalen.  

De uitkomsten van de preoperatieve screening ontvang je per brief en/of telefonisch. Hierbij informeren wij je over de:

  • definitieve operatiedatum;
  • inname van medicijnen op de dag van de ingreep;
  • andere, voor jouw ingreep belangrijke onderwerpen.

De afdeling preoperatieve screening kun je bereiken via telefoonnummer: 040-2864810