St. Anna Logo

Wordt u geopereerd aan darmkanker? Dan volgt u voorafgaand aan de operatie een 4-weken durend programma zodat u zo fit mogelijk de operatie in gaat. We noemen dit prehabilitatie.

Meedoen aan het programma betekent

 • Betere uitkomsten van uw behandeling
 • Minder kans op complicaties
 • Beter en sneller herstel
 • Kortere opnameduur

Het programma bestaat uit conditie- en krachttraining, voedingsadvies, hulp bij stoppen met roken en emotionele steun. Het programma wordt voor u op maat gemaakt. Er wordt rekening gehouden met uw huidige conditie en uw leeftijd. Samen met uw casemanager (specialistisch verpleegkundige) bekijkt u wat voor u van belang is en wat er voor u nodig is.

Afhankelijk van de situatie krijgt u een intake bij:

 • De fysiotherapeut
 • Diëtist
 • Psycholoog / maatschappelijk werker
 • Stoppen met roken poli
 • Geriater

Inhoud programma

1. Verbetering van de lichamelijke conditie
Om uw conditie te verbeteren of op peil te houden is het van belang dat u niet stil gaat zitten. U verliest dan namelijk snel spiermassa wat belangrijk is voor uw herstel. Afhankelijk van uw conditie wordt er gekeken of behandeling door de fysiotherapeut nodig is. Wanneer dit het geval is heeft u in de eerste week een intake bij de fysiotherapeut om het programma samen te stellen. Vervolgens heeft u 2x per week een afspraak in de trainingsruimte om onder begeleiding van de fysiotherapeut te oefenen.

Op de dagen dat u geen training heeft doet u thuis oefeningen. De fysiotherapeut zal u hier meer over vertellen. 

2. Voeding
Juiste voeding is van groot belang in de aanloop naar de operatie. Met name eiwitten zijn erg belangrijk. Eiwit is namelijk de bouwstof van het lichaam. Door voldoende eiwitten binnen te krijgen beperkt u de afname van spierkracht, conditie en weerstand. Hierdoor zal het herstel sneller verlopen en zal uw lichaam beter reageren op de behandeling. De diëtist zal u eventueel tips geven over hoe u uw voeding kunt verbeteren.

Tip: Op de website https://www.eiwitrijkerecepten.nl/ vindt u recepten van gerechten die veel eiwitten bevatten. 

3. Stoppen met roken
Roken zorgt voor een hogere hartslag en bloeddruk. Ook neemt het zuurstofgehalte in uw bloed af. Zuurstof in het bloed en een goede bloedcirculatie zijn nodig om wonden en de darmaansluiting goed te genezen. Het is daarom aan te bevelen om (tijdelijk) te stoppen met roken. Het stoppen met roken heeft namelijk al direct een positief effect op uw behandeling:

 • Na 3 dagen is de koolmonoxide uit uw bloed verdwenen. Uw doorbloeding wordt dan beter en uw bloeddruk daalt
 • Na 3 dagen tot 2 weken wordt uw ademhaling beter en hoest u minder waardoor de kans op een longontsteking kleiner wordt
 • Na 2 tot 4 weken krijgt u meer energie en een beter uithoudingsvermogen. Hierdoor zal het herstel sneller verlopen

Om u te helpen heeft het Anna Ziekenhuis een polikliniek stop met roken. U krijgt hier persoonlijk advies, begeleiding en ondersteuning bij het (tijdelijk) stoppen met roken. Informeer van te voren bij uw zorgverzekeraar of deze behandeling wordt vergoed.

4. Mentale ondersteuning
Als u te horen krijgt dat u darmkanker heeft kan er veel veranderen in uw leven en dat van uw naasten. Niet alleen lichamelijk, maar ook emotioneel krijgt u veel te verwerken. De zorgverleners van het Anna Ziekenhuis ondersteunen u tijdens het behandeltraject en zijn het eerste aanspreekpunt bij vragen. Om de psychische impact bespreekbaar te maken wordt er gebruik gemaakt van een zogenaamde lastmeter. De lastmeter vult u samen met uw casemanager. Vervolgens gaat u samen na op welk vlak er behoefte is aan ondersteuning, eventueel door gespecialiseerde hulp zoals een maatschappelijk werker of psycholoog.

St Anna Helma Van Weert 01

Helma ging fit haar operaties in door prehabilitatie

“Na de tweede operatie stond ik nog net niet te dansen.”

Lees verder