Anna Bekkenbodemcentrum

GYN23 Karin Engelhart Patiënt Uitleg LR
St. Anna Logo

Klachten van de bekkenbodem kunnen erg vervelend zijn. Toch lopen veel vrouwen er langer mee door dan nodig is.  Van pijn bij het vrijen, ongewild urineverlies (stressincontinentie) of moeilijk plassen, tot een baarmoederverzakking of blaasverzakking. Bij het Bekkenbodemcentrum van het Anna Ziekenhuis helpen we u graag van uw bekkenbodemproblemen af.

De bekkenbodem bestaat uit de bekkenbodemspieren en verschillende organen in de onderbuik. Deze bekkenbodemspieren ondersteunen de blaas, darmen en baarmoeder. Deze organen en spieren werken nauw samen bij bijvoorbeeld het ophouden van urine en ontlasting.

Als de bekkenbodem niet goed werkt, kunnen er verschillende klachten ontstaan. Door de nauwe samenhang van spieren en organen in de bekkenbodem kunt u meerdere klachten tegelijkertijd hebben. Hierdoor is de behandeling van bekkenbodemproblemen vaak complex.

Om een bekkenbodemprobleem goed te behandelen,  vinden wij het belangrijk om u in een gezamenlijk team van meerdere specialisten te helpen. Zorgen we dat u voor alle organen / klachten in de bekkenbodem de juiste zorg krijgt. Ons bekkenbodemteam bestaat uit een uroloog, maag-darm-leverarts, chirurg, gynaecoloog en een bekkenbodemfysiotherapeut. Zo krijgt u direct de zorg die bij uw situatie past..

Heeft u vragen of wilt u een eerste afspraak maken? Neem dan contact met ons op via: 040 – 286 4865.

 

  • U wordt snel geholpen
  • Gesprek met gynaecoloog én uroloog tegelijk
  • Onderzoek, uitslag en behandelplan in één dag

Een afspraak in het Bekkenbodemcentrum

Onderzoek bekkenbodem 

Met een verwijzing van de huisarts kunt u een afspraak maken in het Bekkenbodemcentrum. Vooraf krijgt u een (digitale) vragenlijst en plasdagboek opgestuurd die u invult en naar ons terugstuurt. Zo kunnen we meteen de juiste onderzoeken voor u inplannen. Alle onderzoeken en het bezoek aan de artsen proberen we op dezelfde dag te plannen. Zo hoeft u minder vaak naar het ziekenhuis te komen. 

Inwendig onderzoek, cystoscopie en meer

Tijdens uw eerste bezoek bespreekt u uw klachten met de gynaecoloog en uroloog. U neemt samen met de specialisten het plasdagboek en de vragenlijst door. Ook bespreken we uw medische geschiedenis. Hierna krijgt u bij de gynaecoloog een inwendig onderzoek en vaak een inwendige echo. Bij de uroloog krijgt u een plasstraalmeting (flowmetrie) en als dat nodig is een blaasdrukmeting (urodynamisch onderzoek) of een kijkonderzoek van de blaas (cystoscopie).

Behandeling bekkenbodemklachten

Nadat ons bekkenbodemteam uw onderzoeksresultaten heeft besproken, krijgt u van uw arts een (voorlopige) diagnose. Hij of zij vertelt u welke behandeling het beste past bij uw bekkenbodemklachten. Dit gebeurt meestal al op uw eerste afspraak. Soms kiest de arts ervoor om eerst nog met andere specialisten te overleggen. In dat geval hoort u uw behandelvoorstel tijdens een vervolgafspraak.

Oefeningen en bekkenbodemfysio

Een vervolgafspraak in het Bekkenbodemcentrum is niet altijd nodig. Uw arts bespreekt met u of aanvullend onderzoek nodig is om uw bekkenbodemproblemen te verhelpen. Uw arts kan u daarom als dat nodig is verwijzen naar een bekkenbodemfysiotherapeut voor bekkenbodemfysiotherapie.

 

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik een afspraak maken met het Bekkenbodemcentrum?

Met een verwijzing van uw (huis)arts kunt u een eerste afspraak maken bij ons bekkenbodemcentrum. Deze is gevestigd op de polikliniek Urologie. Voor vervolgafspraken moet u mogelijk op een andere polikliniek zijn.

Polikliniek Urologie Geldrop: 040 – 286 4865 (Route 32)

Wat zijn bekkenbodemklachten?

Met de volgende klachten kunt u bij onze specialisten van het Bekkenbodemcentrum terecht. Zij zijn gespecialiseerd in deze klachten en hebben hier dus dagelijks mee te maken:

  • een verzakking of het gevoel dat er iets uit uw vagina naar buiten zakt. Dit noemen wij het balgevoel;
  • ongewenst urineverlies of verlies van ontlasting (stressincontinentie);
  • het gevoel dat u vaak moeten plassen (aandrang);
  • een drukkend gevoel op uw onderbuik of vagina;

Deze klachten kunnen komen door bijvoorbeeld een verzakking van de baarmoeder of blaas, een overactieve blaas of problemen met de bekkenbodemspieren.

Behandelingen, onderzoeken en aandoeningen
Filter:
De behandelingen, onderzoeken en aandoeningen worden geladen
Onze specialisten

Kitty Peeten

casemanager MDL

Bekijk profiel

Arno Oomen

chirurg

Bekijk profiel

Karin Engelhart

gynaecoloog

Bekijk profiel

Patty van der Heijden

gynaecoloog

Bekijk profiel

Marlous op de Weegh

MDL arts

Bekijk profiel
Fleur Van Den Heykant

Fleur van den Heijkant

uroloog

Bekijk profiel
Stel je vraagWij beantwoorden je vraag binnen 2 werkdagen

Voor medische vragen: neem telefonisch contact op met de polikliniek of maak gebruik van BeterDichtbij als je daarvoor bent aangemeld. Gebruik het afsprakenformulier voor het maken of wijzigen van een afspraak.