St. Anna Logo

Het specialisme klinische fysica is een specialisme waar u als patiënt niet direct mee in aanraking komt. Toch is dit specialisme belangrijk voor kwalitatief goede zorg in het St. Anna Ziekenhuis. Het specialisme klinische fysica houdt zich voornamelijk bezig met de medische apparatuur in het ziekenhuis, zoals echoapparaten, CT-scans en röntgenfotoapparaten.

 

Wat doet een klinisch fysicus?

Een klinisch fysicus begrijpt precies hoe de apparatuur werkt en heeft daarom een belangrijke rol bij het veilig gebruiken van de apparatuur. Hij of zij ondersteunt uw medisch specialist bij het gebruik van apparatuur en controleert de kwaliteit en veiligheid van de apparaten in het ziekenhuis. Onze klinisch fysici zijn op de hoogte van de laatste innovaties en ontwikkelingen en adviseren daarom ook bij de aanschaf van nieuwe apparatuur. Daarnaast is de klinisch fysicus in het St. Anna Ziekenhuis stralingsdeskundige. Straling gebruiken we bijvoorbeeld op de afdeling radiologie voor de CT-scan en röntgenonderzoek. Onze stralingsdeskundige is verantwoordelijk voor het veilig toepassen van straling bij onderzoek en behandeling. Hij of zij zorgt ervoor dat zowel onze medewerkers, als u als patiënt, geen onnodige stralingsdosis oplopen. Als u vragen heeft over straling bij uw onderzoek, kunt u deze stellen aan een klinisch fysicus.

 

Klinische fysica in het St. Anna Ziekenhuis

De klinisch fysicus is dus vooral op de achtergrond betrokken bij uw onderzoek en behandeling. Samen met de afdeling medische techniek van het St. Anna Ziekenhuis zorgen zij ervoor dat de apparatuur die uw specialist gebruikt van hoge kwaliteit is. Ook zorgen zij ervoor dat de apparatuur op de juiste manier wordt gebruikt voor het stellen van uw diagnose of bij uw behandeling. Op deze manier kunt u ervan uit gaan dat u de best mogelijke zorg op een veilige manier krijgt.