chevron_left Orthopedie
Dirk Das

Aandachtsgebieden

  • Heup en knie prothesiologie
  • Voet en enkel
  • Revisiechirurgie

Deze video wordt getoond na het accepteren van cookies

‘Enthousiast over technisch complexe ingrepen’

Wauw, dit is het. Ik was diep onder de indruk toen ik tijdens mijn co-schappen orthopedie in het St. Anna voor het eerst een operatie zag waarin een knieprothese werd geplaatst. Tijdens mijn opleiding en ook daarna heb ik in andere ziekenhuizen gewerkt, maar de band met het St. Anna is altijd gebleven, en mijn liefde voor de orthopedie ook. Nu is de cirkel rond: juist in dit ziekenhuis mag ik dit dankbare vak uitoefenen. 

Na plan A, ook plan B of C

Orthopedische chirurgie past bij mijn persoonlijkheid: ik ben rechttoe, rechtaan en houd niet van gepriegel. Ik word enthousiast van technisch complexe dingen. Als plan A niet werkt, dan heb ik in mijn hoofd al plan B, en zonodig  plan C.Ik ben gespecialiseerd in alle gewrichten onder het middel: de heup, knie, enkel en voet. De problematiek van de voet is extra uitdagend, omdat een voet uit meer dan 26 botten en gewrichten bestaat en er meer dan vijftig verschillende ingrepen in de voet mogelijk zijn. Iedere voet is anders, en ik vind het een uitdaging om precies te onderzoeken waar het probleem zit, en welke van de vele behandelmogelijkheden dan het beste is. Prettig aan ons vak vind ik dat we mensen écht kunnen helpen en vaak hun bewegingsfunctie terug kunnen geven. 

Onderzoek en kwaliteitsverbetering

Naast de directe patiëntenzorg tijdens de spreekuren en in de operatiekamer, heb ik ook onderzoekstaken en werk ik aan kwaliteitsverbetering Zo ben ik bezig met mijn promotieonderzoek en doe ik actief mee aan een  verbeterproject van het hele operatieproces voor heup- en knie-ingrepen. We voeren de nieuwste wetenschappelijke inzichten door in de praktijk. Een voorbeeld is dat we nu de pijnstilling aanpassen waardoor patiënten minder misselijk zijn. Daarmee vergroten we de kansen op een snel herstel. Het belang van de patiënt staat bij iedere verandering centraal, dat is wat mij en anderen motiveert.’  

Bijzonderheden

  • Bezig met promoveren op een onderzoek naar de follow-up van patiënten met een metaal-heupprothese. Deze protheses zijn inmiddels verboden. Het St. Anna volgt deze patiëntengroep op een manier die zo min mogelijk belastend voor patiënten is, en een zo groot mogelijke kans geeft op het vroegtijdig ontdekken van complicaties. Het St. Anna is gespecialiseerd in haar aanpak van deze complexe heup-problematiek.