chevron_left Orthopedie
_MG_0311-ZKH-Ellis Bos.jpg

Aandachtsgebieden

  • Speciaal spreekuur voor patiënten met rugklachten

Deze video wordt getoond na het accepteren van cookies

‘Ik neem een deel van het werk van de arts uit handen’  

Ruim vijf jaar werk ik nu als physician assistant bij de maatschap orthopedie. Anders dan de orthopeden opereer ik niet. Verder doe ik precies hetzelfde als wat zij doen: ik doe de intake van patiënten, stel diagnoses en maak behandelplannen, vraag onderzoeken aan of voer kleine behandelingen uit. Twijfel ik, of heb ik vragen; dan overleg ik met een van de orthopedisch chirurgen.

Vooruitstrevende stap

Ik werkte als fysiotherapeut in het St. Anna toen de chirurgen me vroegen physician assistant orthopedie te worden. Dat was toen een vrij nieuw beroep en een vooruitstrevende, maar weloverwogen stap. En dat vind ik tekenend voor zowel de cultuur in dit ziekenhuis, als voor het karakter van de maatschap. Onze orthopeden vragen zich bij nieuwe ontwikkelingen direct af óf ze er iets mee kunnen, en vervolgens wat dan. Valt de afweging positief uit, dan stappen ze er enthousiast en ondernemend in. En zo deed ik dus mijn intrede op de afdeling. Samen met de leden van de maatschap heb ik in de afgelopen jaren mijn functie vorm gegeven. Nu, na vijf jaar, is mijn conclusie dat ik de artsen werk uit handen neem: een deel van hun taken neem ik over, waardoor zij andere zaken kunnen oppakken. Daarvan profiteren patiënten dagelijks. 

Spreekuur voor rugpatiënten

Op een aantal van mijn spreekuren komen patiënten met allerlei klachten aan het bewegingsapparaat. Een speciaal spreekuur heb ik voor patiënten met rugklachten. Rugpatiënten hebben vaak chronisch pijn en zijn soms langdurig patiënt. Anders dan bij de meeste orthopedische problemen is de oorzaak van rugklachten niet altijd makkelijk te vinden, soms lukt dat zelfs helemaal niet. Juist bij deze groep patiënten is het fijn om uitgebreid de tijd te hebben, om met mensen te praten, en om naar ze te luisteren. Extra aandacht kunnen geven aan patiënten die dat nodig hebben, dat vind ik een belangrijke meerwaarde die ik kan bieden.’ 

Bijzonderheden