chevron_left Orthopedie
ZKH thea sybesma - groot.jpg

Aandachtsgebieden

  • Heup en Knie prothesiologie
  • Sportletsel
  • Kinder orthopedie

Deze video wordt getoond na het accepteren van cookies

‘Altijd beter willen worden, dat heb ik ook in mijn werk’

Ik ben gestopt met mijn topsportcarrière als triatleet omdat ik een opleidingsplaats orthopedie in Groningen kon krijgen en die kans kon ik niet laten schieten. Ik kom uit een Fries ondernemersgezin waarin ‘doen’ centraal stond. Ik bleek studeren leuk te vinden en het ging me ook goed af. Maar het is denk ik niet toevallig dat ik na een studie fysiotherapie uiteindelijk bij orthopedie ben uitgekomen. Orthopedie is een echt ‘doeners’vak. De problemen die je constateert en de oplossingen die je ziet, kun je ook zelf uitvoeren als een soort timmerman. Het mooie van dit vak vind ik dat je de kwaliteit van het leven van de patiënten vaak heel sterk verbetert.

Kinderen specifieke groep

Mijn sportachtergrond heeft geen rol gespeeld dat ik in Geldrop terecht ben gekomen. Maar ik vind het wel mooi dat er zoveel aandacht is voor sport. Bij orthopedie zien we vooral veel sporters en oudere mensen. Daarnaast doe ik de kinderorthopedie. Kinderen die hier komen zijn een heel specifieke groep patiënten. Dat spreekt me aan in dit bijzondere aandachtsgebied. Kinderen hebben heel andere ziektebeelden dan volwassenen. Ze zijn in de groei en hebben ontwikkelingsproblemen of ze hebben problemen gekregen door een val of een ongeluk.  Je hebt niet alleen met een jonge patiënt te maken, maar ook met de ouders. Bovendien hebben steeds meer jonge kinderen sportblessures die ook weer een specifieke aanpak nodig hebben.

Gedreven als topsporter

Ik heb nog steeds de gedrevenheid van een topsporter, dat is de aard van het beestje. Dus ook in mijn werk als orthopedisch chirurg.  Daar is dit ziekenhuis en deze maatschap ook een goede plek voor. Doelen halen, goed willen zijn en je steeds willen verbeteren, dat zijn mijn drijfveren. Net als meegaan in nieuwe ontwikkelingen. Voor mijn patiënten betekent mijn gedrevenheid dat ik heel betrokken ben en steeds de beste zorg wil geven.  En kan ik die hen niet geven, dan zoek ik naar wie dat wel kan.’

Bijzonderheden

  • Medisch manager van het cluster Heelkunde ( alle ‘snijdende’ specialismen)
  • Voorzitter geweest van de medische staf 2004-2006
  • In 2002 gepromoveerd op onderzoek naar heupprotheses die voor het eerst in de praktijk werden getest.
  • Succesvol triatleet met diverse Europese- en wereldtitels. Ze was in 1991 de eerste vrouw ter wereld die de triatlon (3,8 km zwemmen, 180 km fietsen, 42,195 km hardlopen) in minder dan 9 uur aflegde.