Aandachtsgebieden

  • Wetenschappelijk onderzoek
  • Kwaliteit

'Praktijkonderzoek waar patiënt meteen van profiteert’ 

Hiervoor werkte ik in het St. Anna als fysiotherapeut en onderzoeker bij Sportgeneeskunde. Ik stond voor de keus om me meer richting management te ontwikkelen. Maar ik ben liever met de inhoud van de zorg bezig. In 2006 is het Kenniscentrum Orthopedie opgericht en daar ben ik vanaf de start bij betrokken.

Als onderzoeker draag ik direct bij aan de patiëntenzorg, ook al zie ik zelf weinig patiënten. Ik doe continu onderzoek naar het effect van de behandelingen van de orthopedisch chirurgen. Werkt het, kan het wellicht beter?  Mijn onderzoek richt zich vooral op de behandelingen rond knie- en heupprotheses. 

Patiënten meteen voordeel van onderzoek

Wij publiceren ook onze bevindingen, zodat anderen er hun voordeel mee kunnen doen.  Het grote voordeel van onderzoek in het eigen ziekenhuis is dat onze eigen patiënten het eerst profiteren van de uitkomsten. Wij zijn geen academisch ziekenhuis, dat aan een universiteit is verbonden, ons onderzoek is heel praktijkgericht.

Zo gebruikten de orthopeden een bepaald middel bij slijtage van de knie. Wij hebben toen onderzocht of dat echt beter werkt dan een nepmiddel, een placebo. Dat bleek niet zo te zijn. Dan kunnen we snel schakelen met de orthopeden en kunnen zij de behandelingen aanpassen. 

Dit is een geweldige maatschap om bij te werken. Vaak zie je dat medisch specialisten niet graag horen dat een behandeling die ze doen, niet zo goed werkt. Hier is de houding altijd positief en constructief met als doel om steeds betere zorg te leveren. Het initiatief voor een Kenniscentrum kwam ook van de orthopedisch chirurgen zelf.

Anderen kunnen zeggen dat je goed bezig bent, je kunt een goede naam hebben, maar uiteindelijk gaat het om de harde resultaten. Worden je patiënten er beter van? 

Voorbeeld voor andere orthopeden

Er wordt hier keihard gewerkt en het ambitieniveau is hoog in een heel goede onderlinge sfeer.

We zijn inmiddels zover met het kenniscentrum dat wij andere orthopeden in Nederland, maar zelfs ook wereldwijd veel kunnen leren. Steeds vaker publiceren we artikelen in nationale en internationale tijdschriften. En we worden gevraagd om te spreken op congressen in binnen- en buitenland. Sinds dit jaar werk ik een deel van mijn tijd in het Amphia Ziekenhuis in Breda om de orthopeden daar te helpen ook een kenniscentrum op te zetten. Bij het Leids Universitair Medisch  Centrum heb ik een promotietraject afgerond. Ik heb daarvoor onderzoek gedaan naar afwijkingen in de spieren en kapsels bij heupprotheses. We weten dat die voorkomen, maar hoe vaak? Hoe schadelijk is dat? En wat kunnen of moeten we daarmee? Toen ik hier kwam in 2006 had ik geen idee dat Geldrop zo’n naam zou krijgen binnen de Orthopedie.

Bijzonderheden

  • Juni 2014 gepromoveerd aan de Universiteit van Leiden met een proefschrift naar afwijkingen in de spieren en kapsels bij heupprotheses.
  • Regelmatig publicist[I1] 
  • Achtergrond als bewegingswetenschapper en fysiotherapeut

Wetenschappelijke artikelen uit het St. Anna Ziekenhuis