St. Anna Logo

"Waar fysiotherapie de orthopedie ontmoet"

Een post-HBO opleiding met leren op de werkplek

Ben jij fysiotherapeut en ligt jouw interesse bij het behandelen van orthopedische patiënten? Zou je graag meer willen weten over het totale orthopedische behandeltraject, inclusief operatie en nabehandeling? Dan is deze fellowship opleiding echt iets voor jou!

Bij een fellowship heb je je opleiding fysiotherapie afgerond en verdiep je je kennis met een opleiding op de werkplek, in dit geval het Orthopedisch Centrum van het Anna Ziekenhuis in Geldrop. Er zijn twee fellowships die je kunt volgen: één gericht op sporters met orthopedische klachten (fellowship sportorthopedie) en één gericht op patiënten met artrose (fellowship artrose).

Na het volgen van één van deze fellowships heb je meer kennis vergaard over de behandeling van de orthopedische patiënt in een multidisciplinaire setting. Daardoor ben je zelf beter in staat om in te schatten wanneer je patiënt baat zou kunnen hebben bij de mening of behandeling van een orthopedisch chirurg en zal de communicatie tussen jou en orthopedisch chirurgen verbeteren.

Kan ik me aanmelden?

Je kan je inschrijven voor deze opleiding wanneer:

 • je een bachelor diploma fysiotherapeut hebt.
 • je een motivatiebrief stuurt waarom juist jij geschikt bent voor deze opleiding.

Er zijn elk jaar maximaal zes plekken voor het fellowship sportorthopedie en maximaal zes plekken voor het fellowship artrose. We nodigen na het ontvangen van de motivatiebrieven 12 fysiotherapeuten uit om deel te nemen. Indien nodig kan een sollicitatiegesprek volgen om je motivatie verder toe te lichten.

Hoe ziet de opleiding er uit?

De opleiding bestaat uit een mix van drie theoretische lesdagen en drie praktijkdagen op onder andere de operatiekamer, de poli orthopedie en de verpleegafdeling. Hierbij maak je deel uit van de vakgroep orthopedie van het Anna Ziekenhuis. Zo leer je dus in de dagelijkse praktijk!

Theoretische lesdagen

De drie theoretische lesdagen zijn groepsbijeenkomsten waarin we het volledige orthopedische behandeltraject inclusief wetenschappelijke onderbouwing bespreken. De eerste en laatste theoretische lesdag zijn gezamenlijk voor het fellowship sportorthopedie en het fellowship artrose. De tweede lesdag is voor beide fellowships apart. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere:

 • Diagnostiek en indicatiestelling op gespecialiseerde poli’s. Hoe gaat dit in zijn werk en wat is de rol van aanvullende diagnostiek?
 • Conservatieve en operatieve behandelopties. Wat zijn de mogelijkheden, welke voordelen en welke nadelen zijn er?
 • Hoe ga ik om met aanhoudende klachten na een orthopedische behandeling?
 • Hoe herken ik complicaties na een orthopedische behandeling?
 • Hoe ziet de optimale communicatie tussen fysiotherapeut en orthopeed er uit?
 • Hoe kun je e-health gebruiken en wat gaat de toekomst ons daarbij brengen?

Praktijkdagen

De drie praktijkdagen draai je individueel mee. Bij sommige onderdelen heb je keuzemogelijkheden. Deze dagen worden in overleg met jou gepland. Soms zullen dit halve dagen zijn. Deze praktijkdagen bestaan uit:

 • Deel uitmaken van de poli met de orthopeed of de physician assistant (bijvoorbeeld artrosepoli, acute kniepoli, schouderpoli, enkel/voetpoli);
 • Het bijwonen van een aantal orthopedische operaties (bijvoorbeeld knieprothese, heupprothese, voorste-kruisbandreconstructie, enkelbandreconstructie, schouderstabilisatie);
 • Meedraaien met de fysiotherapeuten op de verpleegafdeling;
 • Participeren bij testen voor terugkeer naar sport (bv. na voorste-kruisbandreconstructie, na enkelbandreconstructie).

Wanneer start de opleiding en hoe lang duurt deze?

De opleiding start in januari 2024 en bestaat uit zes dagen. Elke maand heb je één lesdag, je bent dus eind juni 2024 klaar. Daarnaast zijn er opdrachten die thuis voorbereid dienen te worden (circa vier uur per maand). De data voor de theoretische lesdagen worden bekend gemaakt in oktober 2023. De praktische lesdagen worden na de eerste theoretische lesdag in overleg met jou gepland, want deze zijn afhankelijk van je eigen voorkeuren.

Hoe kan ik me aanmelden?

Na een succesvolle eerste editie in 2023, start in januari 2024 de tweede editie van het fellowship orthopedische fysiotherapie. Je kunt je tot eind oktober inschrijven door je CV en motivatiebrief te sturen naar kog@st-anna.nl t.a.v. Nicky van Melick. Vermeld hierbij duidelijk of je je wil aanmelden voor het fellowship artrose of het fellowship sportorthopedie. Je hoort uiterlijk half november van ons of je geselecteerd bent voor deelname aan het fellowship.

Wat zijn de kosten van deze opleiding?

Deze opleiding kost € 1599,-. Dit bedrag is inclusief btw en inclusief lunch tijdens de theoretische lesdagen.

Krijg ik accreditatiepunten?

De fellowship orthopedische fysiotherapie is geaccrediteerd voor 36 punten bij het Kwaliteitshuis Fysiotherapie. 

Waar kan ik terecht met vragen?

Voor vragen of meer informatie kun je contact opnemen via: kog@st-anna.nl.