St. Anna Logo

Aambeien ontstaan door zwelling van het slijmvlies van de anus. Iedereen heeft in feite aambeien: het zijn kleine zwellichaampjes (kussentjes) in de endeldarm die ervoor zorgen dat er geen ontlasting uit de anus lekt. Zo'n zwellichaam is een sponsachtig netwerk van bloedvaatjes, bedekt door een dun laagje slijmvlies. Wanneer er teveel druk op de zwellichamen komt te staan, door bijvoorbeeld harde ontlasting kunnen ze uitrekken, waardoor ze uitzakken en zelfs naar buiten puilen. Het is een onprettig gevoel, vooral tijdens en na de stoelgang. Soms bloeden ze of raken ze ontstoken. Niet alle bloedingen uit de anus zijn het gevolg van aambeien. Ook als u zeker weet dat u aambeien heeft, kan dat bloeden toch door iets anders veroorzaakt worden. Daarom moet een arts in geval van bloedingen altijd vaststellen waardoor het precies komt. Als aambeien vanzelf zijn overgegaan, kan er soms een huidflapje achterblijven (mariske of skin tag). Ongeveer de helft van de bevolking heeft weleens last van aambeien.

  • bloed- of slijmverlies op de ontlasting;
  • jeuk;
  • een branderig gevoel;
  • pijn;
  • een drukkend gevoel.

Wat is de oorzaak

Er lijken een aantal zaken een rol te spelen bij het ontstaan van aambeien. Vooral het persen speelt hierbij een belangrijke rol. De drang om te persen ontstaat als het ontlasten te gehaast gaat of door een verkeerde houding op het toilet, maar vooral omdat de ontlasting te hard is. Harde ontlasting ontstaat vaak door een gebrek aan voedingsvezels in het eten, te weinig lichaamsbeweging (zittend beroep, overgewicht) en te weinig drinken. Dit zijn dan ook belangrijke aandachtspunten in de behandeling van aambeien. Het voorschrijven van een vezelpreparaat dat de ontlasting soepel maakt, zoals bijvoorbeeld Movicolon helpt in combinatie met voldoende drinken en bewegen en kan een hoop ellende voorkomen

Behandeling van aambeien in het St. Anna Ziekenhuis

Als leefstijladviezen en eventueel zalf u niet helpen, zal uw huisarts u doorsturen naar het ziekenhuis. Er vindt een klein lichamelijk onderzoek plaats welke meestal direct wordt gevolgd door een behandeling. Dit gebeurt op de poliklinische behandelkamer (PBK). Het voordeel van deze poliklinische ingreep is dat u na de behandeling weer naar huis kunt en niet in het ziekenhuis hoeft te blijven.

Lees voor meer informatie onze folder 'Aambeien' of download de app Anna Zorg(t) via de App store of Play Store voor praktische informatie en handige video’s.

 

 

Behandelingen en onderzoeken bij aambeien