Aandoeningen aan de vulva

Lotgenotencontact
St. Anna Logo

De vulva is de huid rondom de vagina. De vulva bestaat uit de schaamlippen en de clitoris. U kunt verschillende aandoeningen hebben aan de vulva. Veel voorkomende aandoeningen zijn:

  • Allergie: het kan zijn dat er contacteczeem is ontstaan door irritatie van de vulvahuid. Het contacteczeem kan worden veroorzaakt door bijvoorbeeld geparfumeerd toiletpapier. Symptomen bij deze aandoening zijn jeuk en roodheid van de vulva.
  • Schimmelinfectie: een schimmelinfectie van de vulva wordt vaak veroorzaakt door de schimmel Candida. De symptomen zijn een rode vagina, jeuk, witte en korrelige afscheiding en een branderig gevoel bij het plassen.
  • Seksueel overdraagbare aandoening (SOA): meestal wordt een soa veroorzaakt door een virus.
  • Vulvodynie (pijn aan de vulva): vulvodynie is een verzamelnaam voor aandoeningen die pijn rond de vulva veroorzaken zonder een duidelijke oorzaak. Veel voorkomende symptomen zijn: jeuk, irritatie en pijn. Ook kan er een huidafwijking optreden.
  • Lichen sclerosus: lichen sclerosus is een huidafwijking, waarbij de huid van de vulva dunner of dikker, wit en glanzend wordt. Een belangrijk symptoom is pijn bij het vrijen.
  • Vulvaire intra-epitheliale neoplasie (VIN): VIN is een huidziekte, waarbij er nieuw weefsel in de huid van de vulva vormt. De symptomen die u kunt ervaren zijn wratten, zweertjes, zwellingen op de huid van de vulva, een witte, rozerode of bruine kleur van de huid en jeuk.
  • De ziekte van Paget: bij deze huidziekte vindt u roodwit gemarmerde plekjes op de vulva. De symptomen die u verder ervaart zijn jeuk en branderigheid.

 

Behandelen van aandoeningen van de vulva in het Anna Ziekenhuis

Als u een aandoening heeft aan de vulva, kunt u bij een gynaecoloog van het Anna Ziekenhuis terecht voor een afspraak. Hij of zij onderzoekt welke aandoening u precies heeft. daarna wordt er gezocht naar een passende behandeling.