Artrose in de knie (versleten knie)

Lotgenotencontact
St. Anna Logo

Symptomen versleten knie (knieartrose)

U kunt last hebben van ochtendstijfheid of van startpijn in uw knie als u na lang stilzitten weer opstaat. Deze pijn of stijf gevoel in uw knie wordt vaak snel minder als u weer even beweegt. Dit type kniepijn kan door artrose (slijtage) in uw knie komen. Uw knie voelt vaak warm, stijf en pijnlijk aan. Die pijn is wel wisselend: u heeft goede en slechtere momenten. Als u uw knie zwaar belast, bijvoorbeeld door sporten of lang lopen, zal de kniepijn toenemen. Vaak trekt dit weg als u rust neemt.

Minder bewegen is minder pijn, zo lijkt het. Toch is bewegen belangrijk bij artrose. Het voorkomt stijfheid van de spieren en de knie. Fietsen of zwemmen gaat meestal prima en is goed voor uw knieën. Het belangrijkste is om te ontdekken wanneer u precies pijn krijgt, en wat bij u helpt om de pijn te verminderen. Artrose kan in elk gewricht in uw lichaam ontstaan. Maar naast knieartrose komt heupartrose of artrose in uw handen het meest voor.

Waardoor krijg ik pijn in mijn knie bij artrose?

U gebruikt uw knieën de hele dag door. Daarin komen 2 botten samen die over elkaar draaien en schuiven. Normaal gesproken zit er zacht en glad kraakbeen op de uiteinden van die botten. Als een soort beschermend kussentje. Bij artrose verandert er veel in uw knie. Het kraakbeen wordt dunner en onregelmatiger. De botten komen dan tegen elkaar aan bij het bewegen. Dat kan pijn geven. In deze video legt onze orthopeed Dirk Das uit wat artrose/slijtage precies is.

Deze video wordt getoond na het accepteren van cookies

Slijtage van de knieschijf (artrose knieschijf)

Het komt ook voor dat alleen het kraakbeen van de knieschijf dunner wordt. Deze vorm van artrose heet patellofemorale artrose. De pijn zit dan vooral aan de voorkant van de knie. De kniepijn wordt erger bij het gaan staan of traplopen. Ook voelt het alsof uw knie vaak blokkeert.

Alle veranderingen in uw knie zorgen ervoor dat u zich minder soepel kunt bewegen. In de handige Anna Zorg(t) App kunt u hier nog meer over lezen.

Oorzaken van artrose in de knie 

Bij knieartrose verandert het kraakbeen in de knie. Daarbij ontstaan er ook pijnlijke ontstekingen in de knieën. Ook weten we dat er meer kans is op artrose als u:

  • een vrouw bent;
  • 45 jaar of ouder bent;
  • overgewicht heeft;
  • bij uw werk uw gewrichten erg belast;
  • in het verleden een ongeluk of blessure hebt gehad;
  • familieleden heeft met artrose.

Wanneer moet ik naar de dokter met artrose?

Artrose is niet te genezen, maar soms kunnen uw klachten wel een tijd minder zijn. Zorg dat u uw knie niet overbelast, maar wel blijft bewegen. Als de klachten blijven aanhouden, is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Met de juiste adviezen en soms verwijzing naar het Anna Ziekenhuis kunt u de pijn verminderen.

De huisarts vraagt waar u pijn heeft. En wanneer dat is. Ook bekijkt de huisarts uw knie goed. Meestal is dat genoeg om artrose vast te stellen. Soms is een verwijzing naar het ziekenhuis voor een röntgenfoto of verder onderzoek nodig. Artrose is namelijk op een foto vaak goed te zien.

Leren leven met een versleten knie

Om pijn te verminderen, en ergere pijn te voorkomen, is het heel belangrijk dat u goed blijft bewegen. De huisarts kan u hierover ook advies geven of verwijzen naar een fysiotherapeut. Maar vaak is prettig voor u. De huisarts kan u dan verwijzen naar het speciale artrosespreekuur in het Anna Ziekenhuis.

Mogelijke behandelingen voor artrose in mijn knie

Bij een versleten knie wordt al gauw aan een nieuwe knie (knieprothese) gedacht. Maar als u doorverwezen wordt naar het artrosespreekuur is een operatie niet de enige optie. In het Anna Ziekenhuis proberen we altijd samen met u een behandeling te vinden die bij u past. Een operatie, of juist een behandeling zonder operatie. Naast oefeningen kan ook pijnbestrijding worden ingezet, bijvoorbeeld met injecties in de knie. Daarbij helpen we u een aantal leefgewoonten aan te passen. Zoals het bestrijden van overgewicht.

Specialisten in artrose bij Anna Ziekenhuis

Omdat we zoveel behandelopties met u bekijken, ziet u op het spreekuur niet alleen de orthopeed, maar ook de physician assistant. De physician assistent is speciaal opgeleid om sommige taken van de medisch specialist over te nemen. Zoals het doen van onderzoek en stellen van een diagnose. 

Veelgestelde vragen

Wat is goede pijnbestrijding bij artrose?

Zelf kunt u pijnstillers als paracetamol gerust gebruiken bij kniepijn. Houd daarbij de dosering op de verpakking aan. Overleg voor andere pijnstilling altijd met uw huisarts. Ook een injectie in de knie met ontstekingsremmer en pijnstiller kan de pijn tijdelijk wegnemen. Deze injecties werken vaak een aantal weken tot een aantal maanden.

Welke sporten kan ik doen bij artrose in de knie?

Dagelijks bewegen is goed. Sporten waarbij uw knie niet zwaar belast wordt zijn de beste optie. Wandelen, fietsen en zwemmen bijvoorbeeld. Sporten waarbij veel gewicht op uw knie komt, zoals tennis, voetbal of volleybal kunnen artrose verergeren.

Kan artrose vanzelf overgaan of genezen?

Ja, dat kan gebeuren. De klachten kunnen in periodes erger worden of even wegblijven. Maar als het kraakbeen eenmaal dunner is geworden, kan dat niet meer worden teruggedraaid. Blijven bewegen en een gezonde levensstijl kan de pijn en stijfheid wel verminderen.

Behandelingen en onderzoeken bij artrose in de knie (versleten knie)