Baarmoederkanker

Lotgenotencontact
St. Anna Logo

Als u baarmoederkanker heeft, is er in de meeste gevallen een kwaadaardige tumor ontstaan in het slijmvlies van de baarmoeder. in 5-10% van de gevallen groeit de tumor in het bindweefsel of het spierweefsel van de baarmoeder. Dit wordt het baarmoedersarcoom genoemd. De tumor is ontstaan doordat kwaadaardige cellen ongecontroleerd zijn gaan delen en een gezwel gevormd hebben. Meestal ontstaat de kanker in het endometrium, de binnenste slijmvlieslaag van de baarmoeder. De aandoening wordt daarom ook wel endometriumcarcinoom genoemd. Als de tumor niet wordt behandeld, kan het doorgroeien naar de spierlaag van de baarmoeder en naar de baarmoederhals. Als dit gebeurt, is de kans op uitzaaiingen groter. Er zijn vier stadia van baarmoederkanker.

  • Stadium 1: de kanker zit alleen in de baarmoeder.
  • Stadium 2: de kanker is uitgebreid naar de baarmoederhals.
  • Stadium 3: de kanker is vergevorderd en uitgezaaid naar andere organen als de eierstokken, schede of lymfeklieren in uw buik.
  • Stadium 4: de kanker is vergevorderd en uitgezaaid naar de blaas, endeldarm of andere organen.

De aandoening komt het meest voor bij vrouwen die ouder zijn dan 55 jaar en de overgang achter de rug hebben. De ziekte kan worden herkend aan vaginale bloedingen.

 

Behandeling van baarmoederkanker in het Anna Ziekenhuis

De diagnose kanker is een ingrijpende diagnose. Als de diagnose bij u gesteld is, kunt u bij het Anna Ziekenhuis terecht voor een behandeling. In overleg met de specialist zal worden overlegd welke behandeling u nodig heeft.

Behandelingen en onderzoeken bij baarmoederkanker