Botbreuk bij kinderen

Lotgenotencontact
St. Anna Logo

Het lichaam bestaat uit 206 botten, die allemaal kunnen breken. Als uw kind een botbreuk heeft, is het bot gedeeltelijk of helemaal gebroken. Veel voorkomende botbreuken bij kinderen zijn:

 • een gebroken arm;
 • een gebroken been;
 • een gebroken pols. 

Een botbreuk bij een kind is anders dan een botbreuk bij een volwassenen. Er zijn 3 grote verschillen:

 • Een breuk groeit bij kinderen veel sneller vast.

  Kinderen hebben om hun botten een dik beenvlies met daarin veel botvormende cellen. Het bot groeit daardoor bij een breuk sneller vast. Ook kan het kind een bot breken, zonder dat het dikke beenvlies scheurt. Dat noemen we een ‘greenstick fractuur’. Hoe jonger uw kind is, hoe dikker het beenvlies is.
 • De natuur kan veel corrigeren bij kinderen vanwege hun groei.

  Omdat kinderbotten nog groeien, kan de natuur veel corrigeren. Een botbreuk die scheef vastgroeit, kan in de verdere groei weer recht groeien. Hoe jonger uw kind is, hoe groter de correctie kan zijn.
 • Kinderen kunnen juist op de plaats van de groeischijf hun bot breken.

  Groeischijven zijn schijven van kraakbeen. Hoe jonger uw kind is, hoe zachter het kraakbeen is. Kraakbeen is zachter en minder sterk dan bot. Dat betekent dat kraakbeen sneller geneest als het breekt. Daarom kunnen kinderen hun botten juist op de plaats van de groeischijf breken. Een breuk bij de groeischijf is over het algemeen niet erg, zo lang de breuk de groeischijf niet heeft beschadigd.

 

Botbreuk bij kinderen in het Anna Ziekenhuis

Een botbreuk is een veel voorkomende aandoening. Bij het Anna Ziekenhuis hebben wij verschillende manieren om het bot zo goed mogelijk te laten genezen. Als u met uw kind bij ons bent, bekijken wij samen met u welke behandeling het beste past bij de botbreuk van uw kind.

Behandelingen en onderzoeken bij botbreuk bij kinderen