St. Anna Logo

Als u darmkanker heeft, is er een kwaadaardige tumor ontstaan in uw darm. Vaak bevindt de tumor zich in de dikke darm of de endeldarm. Deze vorm van kanker is één van de best behandelbare vormen van kanker als het op tijd ontdekt wordt. U kunt darmkanker herkennen aan de volgende symptomen:

  • een verandering in uw stoelgang;
  • bloed en/of slijm bij de ontlasting;
  • het gevoel dat u moet poepen, maar er niets komt;
  • het gevoel dat uw darm niet volledig is geleegd na de ontlasting;
  • gewichtsverlies;
  • bloedarmoede;
  • buikklachten als buikpijn, buikkrampen en een opgeblazen gevoel;
  • vermoeidheid.

Darmkanker komt vooral voor bij mensen die 55 jaar of ouder zijn. Het is voor zowel mannen als vrouwen de op één na meest voorkomende kankersoort. Daarom is er sinds 2014 een bevolkingsonderzoek opgezet voor mensen tussen de 55 en 75 jaar.

Behandeling van darmkanker in het Anna Ziekenhuis

Voor een optimale, patiëntgerichte behandeling werken de Maag- Darm en Leverartsen nauw samen met internisten, oncologen, radiotherapeuten en chirurgen. Jaarlijks worden er zo’n 200 darmoperaties uitgevoerd, waardoor de artsen veel ervaring hebben met de behandeling van de ziekte.

Bij de behandeling op de polikliniek en/of op de verpleegafdeling ondersteunt de casemanager u. Deze gespecialiseerde verpleegkundige coördineert uw zorg en begeleidt u en uw naaste(n) vanaf de diagnose tot en met de behandeling en de controles in de periode erna. U heeft dan één aanspreekpunt, waar u terecht kunt met al uw vragen over de behandeling en de ziekte. Zij werkt nauw samen met de verschillende specialisten die betrokken zijn bij uw behandeling. 

Fit voor de operatie - Prehabilitatie

Het Anna Ziekenhuis werkt met een 4-weken durend trainingsprogramma voor patiënten met darmkanker. Binnen die 4 weken volgen zij een programma ‘op maat’ om zich zowel fysiek als mentaal op de operatie voor te bereiden. Het doel is het verbeteren van conditie en kracht, zodat de kans op complicaties wordt verminderd en het herstelproces sneller verloopt. Dit wordt ook wel prehabilitatie genoemd. Lees hier meer over het trainingsprogramma.

Meer informatie

Meer weten over een darmkankeroperatie in het Anna Ziekenhuis? Kijk dan voor uitgebreide informatie in de folder darmoperatie of download de Patiënt Journey App. Via deze app krijgt u stap voor stap belangrijke informatie over onder andere het onderzoek, de operatie, revalidatie en nazorg.

 

St Anna Helma Van Weert 01

Helma ging fit haar operaties in door prehabilitatie

“Na de tweede operatie stond ik nog net niet te dansen.”

Lees verder