St. Anna Logo

De darmen spelen een belangrijke rol in de spijsvertering. Ze verteren ons eten en nemen belangrijke voedingsstoffen op. Als u last heeft van uw darmen, kunt u verschillende aandoeningen hebben. Mogelijke aandoeningen zijn:

  • IBD (prikkelbare darmsyndroom): IBD is een chronische darmontsteking, die kan voorkomen uw hele spijsvertering (van mond tot anus). Meestal zit de ontsteking aan het eind van de dunne darm, in de dikke darm of bij de anus. De symptomen bij deze ziekte bestaan uit meerdere ziekteverschijnselen, waaronder diarree en buikpijn.
  • Coeliakie (glutenintolerantie): coeliakie is een aandoening aan de dunne darm. U kunt gluten niet verdragen en als u toch gluten eet, wordt u ziek. Er zijn veel symptomen die horen bij coeliakie, waaronder buikpijn, moeheid, diarree, verstopping en een stinkende en vettige ontlasting.
  • Darminvaginatie: bij deze aandoening is een deel van de darm in het daaropvolgende deel van de darm geschoven. Invaginatie vindt meestal plaats bij de overgang van de dunne darm naar de dikke darm. Invaginatie veroorzaakt aanvallen van ernstige buikpijn.
  • Dikkedarmpoliepen: dit zijn woekeringen van het slijmvlies in de dikke darm. Meestal zijn deze woekeringen goedaardig. Veel voorkomende symptomen zijn: bloed in de ontlasting, een verandering in het ontlastingspatroon, een onregelmatige stoelgang, buikpijn en gewichtsverlies.
  • Darmkanker: bij darmkanker zit er een kwaadaardige tumor in uw darm. Darmkanker is een goed behandelbare vorm van kanker. Een aantal van de symptomen zijn: een verandering in de stoelgang, bloed en/of slijm bij de ontlasting, het gevoel dat u moet poepen maar er komt niets en get gevoel dat uw darm niet volledig is geleegd na de ontlasting.
  • Divertikels: dit zijn kleine uitstulpingen van de darmwand. Als ze gaan ontsteken, kunnen er klachten ontstaan als buikpijn, koorts en een opgezette buik.
  • Dolichocolon: een dolichocolon is een abnormaal lange en bochtige dikke darm. Klachten als buikpijn en verstopping worden veroorzaakt doordat eten/ontlasting een langere weg moet afgaan.
  • Torsie: als een gedeelte van de darm gedraaid zit, wordt dat een torsie genoemd. De torsie sluit de darm af, waardoor u last kunt krijgen van buikpijn, verstopping, winderigheid en ene opgezette buik.
  • Verklevingen: verklevingen zijn stugge strengen of vliezen van bindweefsel. Door de strengen of vliezen kunnen darmlussen aan elkaar kleven of de darmwand en de buikwand kunnen gaan verkleven. De klachten die horen bij verklevingen zijn buikpijn misselijkheid, een opgezette buik, verstopping en een complete darmafsluiting.

 

Onderzoek bij darmklachten in het Anna Ziekenhuis

Als u darmklachten heeft, kunt u bij de functieafdeling terecht voor onderzoeken naar de oorzaak van de aandoening. Daarna wordt met de MDL-arts besproken welke behandeling u nodig heeft.