Embolie

Lotgenotencontact
St. Anna Logo

Een embolie is een verstopping van een slagader of een ader in uw lichaam. Meestal wordt de verstopping veroorzaakt door een stukje losgeraakt bloedstolsel (dit wordt ook wel een bloedpropje of een embolus genoemd). Zo’n embolus ontstaat als u trombose heeft. Een embolus kan in de aderen van het been, het hart, de aorta, of zijtakken van de aorta voorkomen. Het weefsel dat achter de embolus ligt krijgt minder bloed en daardoor minder zuurstof. Als dit zuurstoftekort te lang duurt, zal het weefsel afsterven. De symptomen van de aandoening hangen af van de plaats waar de embolus zit:

  • Bij een hersenembolie zit de embolus in een bloedvat naar de hersenen. Een embolus bij de hersenen kan een herseninfarct of een andere beschadiging in de hersenen veroorzaken.
  • Bij een longembolie zit de embolus in een bloedvat van de longen. Een longembolie wordt vaak veroorzaakt door een losgeschoten stukje bloedstolsel uit een ader in het been. Symptomen van een longembolie zijn benauwdheid, snelle ademhaling, koorts, pijn op de borst en bloed ophoesten.
  • Een embolie van een beenslagader kan een pijn, een dof en koud gevoel en tintelingen in het been veroorzaken. De huid van het been wordt bleek en er ontstaan blauwe plekken.
  • Bij een embolie van het hart zit er een embolus in één (of meerdere) kransslagaders. Er ontstaat dan een hartinfarct.

 

Behandeling van embolie in het Anna Ziekenhuis

Zoals u kon lezen kan een embolus zorgen voor veel klachten. Het is daarom belangrijk dat u zo snel mogelijk behandeld wordt. Dit is mogelijk in het Anna Ziekenhuis.

Behandelingen en onderzoeken bij embolie